Rusya’nın Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk’te sağlanan anlaşmaya destek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu tasarı 15 üyenin desteği ile kabul edildi.

Rusya’nın Konsey’e sunduğu tasarıda 12 Şubat’ta Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin destekleri ile kabul edilen Minsk Anlaşması tam metin olarak tasarıda yer aldı. Böylece anlaşma BM Güvenlik Konseyi kararı haline geldi.

Rusya BM Güvenlik Konseyi’ne tasarıyı Minsk’te anlaşma imzalanmasından hemen sonra 13 Şubat’ta sunmuştu.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine dikkat çekilen tasarıda taraflara ateşkese uymaları ve çatışmalara son vermeleri istendi.

Güvenlik Konseyi, özellikle Debaltsevo çevresinde devam eden ve sivil ölümlere neden olan çatışmaların sonlandırılması talep edildi.

Macaristan’da temaslarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat’ta Minsk’te sağlanan anlaşmanın böylece uluslar arası bir metin haline geldiğini söyledi.

Rusya’nın bu inisiyatifi başlattığını hatırlatan Rus lider, kötümser olmaktan çok iyimser olduğunu belirtti. Putin krizin sadece barışçıl bir çözümü olduğunu, ülkenin doğusu ile anlaşarak yasal hakların verilmesi gerektiğini belirtti.