Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, petrol fiyatlarının son dönemde hızla düşmesinin Rusya ekonomisini baltalama çabasına yönelik olduğunu söyledi. Dvorkoviç’e göre birkaç ayda fiyatlar sert bir şekilde yükselmeye başlayacak.

Haziran 2014’de 115 dolar olan petrol varil fiyatları 46 dolara kadar geriledikten sonra yeniden yükselişe geçti. Brent tip petrolün varili 62 dolara çıkarken, Ural çıkışlı petrol de 55 dolardan alıcı buluyor. Uzmanlara göre Ukrayna krizinde barışın sağlanmasının ardından petrol fiyatları orta vadede yükselişe geçecek.

Birinci Kanal’a değerlendirmede bulunan Dvorkoviç, “Küresel ekonomide büyümenin yavaşlaması, arz fazlalığı gibi temel etkenlerin yanı sıra Rusya ekonomisini zayıflatma çabaları da petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ancak bu faktör birkaç aydan daha fazla uzun süremez. Çünkü bundan sonrası için çok daha ciddi bir sorun oluşmaya başlar…” uyarısında bulundu.

Petrol fiyatlarında bu şekilde bir dalgalanmanın sürmesi durumunda sektöre yatırımların zayıflayacağı uyarısı yapan Dvorkoviç, “Yatırım olmazsa üretim olmaz. Fiyatlar o zaman hızlı bir şekilde artar. Yatırım yoksa, petrol de yok…” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın dev petrol şirketi Rosneft’in Başanı İgor Seçin de Financial Times için yazdığı makalesinde, orta vadede fiyatların 60-80 dolar seviyesinde olacağını, uzun vadede 90-110 dolar rakamlarının yeniden görülebileceğini vurguladı. Mevcut fiyatların piyasa gerçekleri ile uyumlu olmadığını savunan Seçin, artan üretim masrafları dikkate alındığında 60-100 dolar aralığının sektör açısından kabul edilebilir seviye olduğunu belirtti.