Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleşen Uluslararası Ekonomik Forum’a (SPIEF 2015) katılan Rus Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Türk yatırımcıların yönünü Rusya’ya çevirmesi çağrısında bulundu. Rusya’da yatırım ve üretim için en uygun zaman olduğunu ifade eden Başkan Sarı, Türkiye’den Rusya’ya meyve-sebze ihracatı ve diğer kalemlerde düşüş yaşanmaya devam edeceğini söyledi. Türk girişimciye göre tüm sektörler için çözüm Rusya’da yatırım yaparak üretime başlamak.

Cihan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan RUTİD Başkanı, geçen yıla göre fuara katılımın çok yüksek seviyede olduğunu ve dünyanın ilgisinin yeniden Rusya’ya yöneldiğinin rahatlıkla görülebildiğini söyledi. Yaptırımlar devam etse de Rusya’nın kendisini toparlamaya başladığını ifade eden Sarı, “Fuarda katılımın çeşitliliği ve yoğunluğu Rusya’nın gelecek yıllarda yeniden bir büyüme ivmesi yaşayacağını gösteriyor.” dedi.

TÜRK YATIRIMCILARI RUSYA’YA DAVET ETTİ

Rusya’nın yaptırımların ilk döneminde etkilendiğini, ancak Rusya’nın bu süreci başarı ile yönettiğini kaydeden Türk girişimci, “Rusya çok hızlı bir şekilde toparladı ve iyi yönetiliyor. Elbette kriz geçmedi ve önümüzde sorunlar var. Ancak Rusya bunu atlatacak. Batılı şirketler çıkarken bizim girmemiz lazım. Rekabetin düşük olduğu dönemde şansımız daha yüksek. Sonuçta bu kriz sonsuza kadar devam edecek değil, bu kriz bir gün bitecek bittiği zaman da bizim hazır olmamız lazım. Çünkü bunu yapan ve bu konuda çalışan ciddi manada rakip ülkelerimiz var.” uyarısında bulundu.

RUSYA EKONOMİDE MODEL DEĞİŞİMİNE GİDİYOR

Rusya ile olan ihracatımızın azalmasına birkaç yönden bakmak gerektiğine işaret eden Sarı, “Sadece, Rusya’da bir kriz yaşanıyor piyasalar daraldı deyip de işin içerisinden çıkmak kolaycılık olur. Öncelikle bizim kendimize bakan yönünden bir ders çıkarmamız lazım. Ne yapmıyoruz da ihracatımız azaldı. Önce biraz bu taraftan da bakmak lazım. Şimdi her şeyden önce Rusya ekonomide bir model değişikliğine gidiyor. Bunu çok iyi anlamamız lazım. Biz hala bunu anlayamadık. Sadece enerjiye dayalı bir ekonomi modeli ile sürdürülebilir bir büyüme, sürdürülebilir bir istihdam oluşturamayacağını kavradı.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın bir ekonomik model değişikliğine gittiğini, ekonomisini çeşitlendirmek istediğini belirten Sarı, “Bu kadar her şeyin teşvik edildiği, özellikle üretimin teşvik edildiği bir dönemde, biz sadece Türkiye’den ihraç etmekle bu işin içinden çıkamayız. Bizim muhakkak Rusya’nın bu ekonomik değişikliğini anlayıp, ona göre şekillenmemiz ve Rusya’da ciddi şekilde yatırım yapmamız lazım. Artık buraya gelip üretmemiz lazım. Yakın coğrafya olarak bunu yapamazsak, diğer ülkeler geliyor. Türkiye maalesef bu süreci tam okuyamadı. Bizim bu treni kaçıracağımızdan endişe ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

GIDA ÜRÜNLERİNİ RUSYA’DAN İHRAÇ EDER HALE GELEBİLİRİZ

Türkiye’den önemli ihracat sektörlerinden gıda, yaş meyve-sebze sektöründe ciddi manada düşüş yaşandığına dikkat çeken Başkan Sarı, “İhracatımız azaldı. Biraz ütopik gibi gelebilir insanlara ama biz 3 yada 5 sene içinde Rusya’dan yaş sebze-meyve ithal eder hale geleceğiz. Bunun altını çizerek söylüyorum. Bunu sektörün temsilcileri de anlasın. Bu çok üzerinde düşünülmesi gereken , üzerinde çalışılması gereken bir konu. Çünkü bu konuda çok ciddi yatırımlar var Rusya’da. Özellikle seracılık konusunda, tarım konusunda çok ciddi teşvikler var, çok ciddi yatırımlar var. Ve bunu bizler yapmıyoruz başka ülkeler yapıyor. Bu konuya ben dikkat çekmek istiyorum.” dedi.

RUSYA ÜRETİM YAPILMASINI İSTİYOR

Türkiye’nin Rusya’ya gönderdiği yaş meyve ve sebzenin kalite ve fiyatının en düşük segment olduğunu, fiyat konusunda tutarlılık yakalanamadığını kaydeden Türk girişimci, “Meyve ve sebze Türkiye’de de ucuza üretilemiyor. Bunun üzerine TIR kotaları, lojistik maliyetleri ve gümrükler biniyor. Rekabet şansı azaldığı için ihracat da düşüyor. Diğer ürünler için de lojistik maliyetleri çok arttı. Rusya pazarında rekabet gücü zayıfladı. Rusya yatırımı teşvik ediyor. İthal ikame modeli öne çıkarıyor. İthalatı istemiyor. Biz bunu beğenmesek de durum bu. Ya bu şartlara uyum sağlayacağız, ya da pazarı kaybedeceğiz…” uyarısı yaptı.