Moldova Başbakanı Chiril Gaburici lise ve üniversite diplomalarının sahte olduğu iddiası ile hakkında soruşturma başlatılması üzerine istifa etti.

Eğitim konusunun ülke meselesi haline getirilmemesi ve herkesin kanun önünde eşit olduğunu göstermek için istifa ettiğini açıklayan Başbakan Gaburici , “Ben politikacı değilim, yöneticiyim. Siyasi oyunların içinde olmayı ve eğitimimin ülke meselesi haline getirilmesini istemiyorum.” dedi.

Sahte diploma iddiaları ile savcılık tarafından soruşturma başlatılan Başbakan Gaburici, tüm vatandaşların kanun önünde eşit olduğunu, soruşturma sürecinde her türlü yardımı sağlayacağını söyledi.

Basın toplantısı ile istifasını açıklayan Gaburici, “Eğitim belgelerimle ile ilgili Başsavcılık tarafından çağrıldım. Biliyorsunuz, bu benim belirli görevlerde bulunanların istifalarını istememin ardından gerçekleşti. Ben resmen istifamı açıklıyorum.” ifadelerini kullandı.

Gaburici’nin 14 Haziran’da yapılacak yerel seçimlere iki gün kala istifa etmesi dikkat çekti. Seçimlerde Rusya ve Gümrük Birliği ülkeleri ile yakın ilişkiler kurulmasını isteyen Sosyalist Parti ve Bizim Parti’nin önde tamamlaması bekleniyor. Muhalefet partileri Avrupa Birliği ile imzalanan işbirliği anlaşmasının da iptalini istiyor.

İsveçli Telekom şirketi TeliaSonera’nın Moldova ve Azerbaycan iştiraklerinde yönetici olarak çalışan Gaburici, 18 Şubat 2015’te başbakanlık görevine başlamıştı.