Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar Caferi, Rusya’nın Suriye topraklarında IŞİD hedeflerine yönelik operasyon yapma hakkı olduğunu söyledi.

Rus basınının sorularına cevap veren Caferi, “ABD uçakları ile IŞİD’i bombalarken, neden Rusya bunu yapamasın? Bu anlamlı değil. Hepimiz ortak bir düşmana karşı savaşmıyor muyuz?” sorusunu yöneltti.

Caferi, Rusya’nın Şam yönetimine verdiği desteğin geçmişten gelen askeri işbirliğine dayandığını vurguladı.

Rusya’nın Suriye’de askeri varlığını artırması Batı'da endişe ile karşılanırken, Moskova bölgede askeri operasyonlara katıldığı yönündeki iddiaları reddediyor. Rusya 5-7 yıl önceki anlaşmalar çerçevesinde Suriye yönetimine askeri mühimmat gönderdiklerini savunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde Suriye krizi konusunda ordular arasında işbirliği teklif ettiğini, Moskova’dan aldıklarını teklifi değerlendireceklerini açıklamıştı. Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest de IŞİD karşıtı koalisyona Rusya’dan gelecek “koordineli desteği” memnuniyetle karşılayacaklarını belirtmişti.

Lavrov, daha önce yaptığı açıklamada ABD’nin IŞİD hedeflerini bildiği halde bilerek vurmadığını iddia etmişti. Moskova’ya göre terör örgütleri bazı ülkelerden istenmeyen rejimlerin değiştirilmesi için bir araç olarak kullanılıyor.