Fransa'dan 4 kişilik bir milletvekili heyetinin Suriye'de Beşşar Esed'i ziyaret etmesi ülkede krize yol açtı. Başbakan Manuel Valls, ziyareti kınadı. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis ise PS Milletvekili Gerard Bapt’ın disipline sevk edileceğini kaydetti.

Ziyareti sert şekilde eleştiren Başbakan Manuel Valls, "Parlamenterler ziyaretler gerçekleştirebilir. Ancak onlar herhangi birini görmeye gitmedi. On binlerce kişinin ölümünden sorumlu Beşşar Esed ile görüşmeye gittiler. Ben bu girişimi en sert ifadelerle kınıyorum." dedi. Milletvekillerinin ulusal egemenliği temsil ettiğini hatırlatan Valls, 'kasap' olarak nitelendirdiği Esed'i ziyaret etmenin ahlaki bir durum olmadığını dile getirdi.

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis de Esed’in sadece bir diktatör değil, kasap olduğunu vurguladı. Cambadelis, ziyaretin parti genel merkezinden habersiz yapıldığını söyledi. Ziyarette yer alan 4 milletvekilinden Sosyalist Partili Gerard Bapt’ın bu girişiminden dolayı cezalandırılacağını kaydetti. PS Genel Sekreteri Cambadelis, meclisteki Fransa-Suriye Dostluk Grubu Başkanı Bapt’ın da disipline sevk edileceğini duyurdu.

İktidar partisinin aksine muhalefet partileri ise ziyarete destek verdi. Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği’nin (UMP) önemli isimlerinde eski İçişleri Bakanı Claude Gueant, milletvekillerinin parlamenterlerin özgür olduğunu ve kendi sorumlulukları bulunduğunu söyledi. Fransa’nın yeniden Esed’le görüşmesini savunan eski bakan, parlamenterlerin Şam ziyaretine de karşı olmadığını dile getirdi. Aşırı sağ parti Milli Cephe (FN) Genel Başkan Yardımcısı Florian Philippot da 4 milletvekilinin Başar Esed ile görüşmesinin iyi bir durum olduğunu kaydetti. Hükümetin de bunu teşvik etmesi gerektiğini savundu.

Gerard Bapt liderliğindeki parlamenter heyet, dün sabah Esed'le bir saatlik görüşme gerçekleştirdi. Heyette yer alan muhalefetteki UMP Milletvekili Jacques Myard, "Suriye'deki durumu anlamak için buraya geldik. Esed'le görüşmemiz çok verimli geçti. Hastaneleri ve okulları ziyaret ettik. İlaç ve gıdalara yönelik ambargo uygulanması büyük bir skandal." dedi. Meclis adına ziyarete Myard ve Bapt, Senato'dan ise Jean-Pierre Vial ve François Zocchetto katıldı.

Suriye'de Esed rejimine karşı Türkiye'yle birlikte en sert tavır alan ülke olan Fransa, Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı olduğu 2012 yılında Esed rejimiyle diplomatik ilişkileri kesmişti.