Samanyolu Yayın Grubu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Başkenti Washington D.C.’de yeni stüdyosunu özel bir resepsiyon ile hizmete açtı. Grup, Washington D.C’de kendi stüdyosunu açan ilk ve tek Türk medya kuruluşu oldu.

Başkent Washington’ın merkezinde ve ABD Kongresi’ne yürüme mesafesindeki stüdyonun açılışına çok sayıda üst düzey davetli katıldı. Açılışta Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar’ın yanı sıra İzmir Bağımsız Milletvekili İlhan İşbilen, MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ve CHP Milletvekili Aykan Aydemir de birer konuşma yaptı.

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Yıkar, NATO üyesi ve Ortadoğu’da ABD’nin önemli bir müttefiki olarak Türkiye’nin stratejik öneminin hiç olmadığı kadar arttığını kaydetti. Türkiye’deki gelişmelerin ABD’de yakından takip edildiğini kaydeden Yıkar, bunun bilincinde dünyanın en önemli başkentinde Washington’da stüdyo açtıklarını ifade etti.

SAMANYOLU TELEVİZYONU 'SUSMAYACAK'

Konuşmasında Türk hükümetinin basın özgürlüğüne yönelik tutumunu eleştiren Yıkar, sadece Samanyolu Televizyonu’nun değil tüm muhalif yayın kuruluşların susturulmak istediğini kaydetti. Tüm baskılara rağmen Samanyolu’nun susturulamayacağını vurgulayan Yıkar, "Samanyolu ailesi olarak tamamen yeni bir geleceğe doğru bakıyoruz." şeklinde konuştu.

Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca’nın neredeyse 3 aydan bu yana silahlı terör örgütüne liderlik etmek gibi hayali bir suçlama ile hapiste tutulduğuna dikkat çeken Yıkar, "İktidardaki gücün her geçen gün otoriterlik, adaletsizlik ve haksızlık yolunda ilerlediği çok açık." dedi. Yıkar ayrıca geçtiğimiz ay ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye Türkiye’deki medya özgürlüğüne ve Hidayet Karaca’nın tutukluluğuna yönelik duyulan kaygının dile getirildiği bir mektup gönderen 88 Kongre üyesine teşekkür ettiğini söyledi.

'HİDAYET KARACA’NIN STÜDYODA EMEĞİ BÜYÜK'

Açılışı değerlendiren Samanyolu Yayın Grubu Başkan Yardımcısı Rıdvan Kızıltepe, Hidayet Karaca’nın Washington’da stüdyo açma yönünde büyük gayret sarfettiğini kaydetti. Kızıltepe, "Bu onun başlattığı bir şeydi. Normal takvimi içinde bu vardı." dedi.

Rıdvan Kızıltepe, dünyanın ilgi odağı olan Washingron DC’de böylesi özel bir stüdyoyu açmanın kendilerine yayıncılık ilkeleri bakımından yeni bir heyecan verdiğini kaydetti. Bir bölgenin kaynağından haber vermenin önemine değinen Kızıltepe, "Sadece yayın grubumuza değil aynı zamanda bütün Türkiye’deki düşünen insanlara çok daha sağlıklı önemli bir veri tabanı oluşturacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN DÜNYAYA AÇILMASININ BİR SİMGESİ

CHP Milletekili Aykan Aydemir, Türkiye’nin dünyaya kapandığı ve basın özgürlüğünün de ayaklar altına alındığı bir dönem yaşadığını dile getirdi. Washington’da stüdyo açmanın önemine dikkat çeken Aydemir, "Böyle bir dönemde bir anlamda Türkiye’nin dünyaya açılışını simgeleyen dünya ile bağlantılarını güçlendiren bir ofisin Washington DC’de açılmasını çok önemli buluyorum. Çünkü Türkiye başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyadan kopmaması gereken bir ülke. Bunu sağlamanın da yolu dünya ile gerek basın aracılığıyla gerekse diğer kültürel ve sosyal ilişkiler üzerinden irtibat kurmaktan geçiyor. ABD’de Türkiye basınının kullanabileceği böyle bir stüdyo yoktu açıkçası. Dolayısıyla hem Türkiye’yi Amerika’ya hem Amerika’yı Türkiye’ye taşıması açısından önemli görüyorum." şeklinde konuştu.

İzmir Bağımsız Milletvekili İlhan İşbilen ise Amerika Türkiye ilişkilerinin çok kritik olduğu bir dönemde böyle bir stüdyonun açılmasının çok anlamlı olduğunı kaydetti.

Programda ayrıca Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hidayet Karaca’nın açılış nedeniyle yazdığı mektup katılımcılara okundu.