Yunanistan'da anamuhalefet partisi Yeni Demokrasi (ND) lideri Antonis Samaras, "Kim ülkesini seviyorsa yeni hükümetin başarılı olmasını ister. Ancak ülkenin geleceği ile Avrupa sürecinin tehlikeye girmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Yunanistan'da 3 gündür süren hükümet programı üzerindeki görüşmeler bu gece yapılacak güven oylaması ile tamamlanacak. Başbakan Aleksis Çipras'ın yapacağı son konuşma öncesi söz alan eski başbakan ve ND lideri Samaras, iktidar partisi Syriza'yı ülkenin geleceğini tehlikeye atmakla suçladı. Ülkenin boğucu bir ekonomik izolasyon sürecine gireceği korkusunu yaşadığını belirten Samaras, iktidar partisi Syriza'yı hiçbir programı olmamakla ve ND hükümetinin attığı sağlam temellere rağmen ülkeyi büyük bir macera içerisine sürüklemekle itham etti.

ND'nin doğru yöndeki politikaları destekleyeceğini ancak hükümetin Yunanistan'ı uçurumdan aşağıya atmasına izin vermeyeceğini belirten Samaras, "Bize borçla müzakere dersi veriyordunuz. Garanti yoldan vazgeçiyorsunuz ve ütopya peşinde koşuyorsunuz" dedi. Samaras, "Syriza ana muhalefetteyken her şeyi reddediyordu. Şimdi ise reformaların yüzde 70'inin doğru olduğunu söylüyor" dedi.

"ÜLKEYİ UÇURUMA SÜRÜKLEMEYİN"

"Sizin her çabamıza yaptığınız gibi bizden sizin ayağınızı kaydırmayı beklemeyin" diyen Samaras, "Yunan halkının önemli bir bölümü, ülkenin sorumluluklarını ödemeden Euro'da nasıl kalacağına ilişkin cevap bekliyor" dedi. Eski Başbakan Samaras, şunları söyledi: "Bizi sizi desteklemeye davet ettiniz. Biz bunu yapacağız. Yeter ki pusulanız kayalıkları göstermesin. Tepetaklak olmaktan daha kötüsü var. O da ülkeyi doğrudan kayalıklara götürmektir. Ülkesini bütün sevenler gibi hükümetin başarılı olmasını istiyoruz."

Samaras, 2 buçuk yıl önce açıklar ve derin küçülme gibi kötü bir durumdan, ülkeyi 2014'te yüzde 1'lik büyüme, faiz dışı fazla ve düşüşe geçen bir işsizlik sürecine girmiş şekilde teslim ettiğini söyledi. ND ve PASOK'un AB'li ortakları ile yeterince müzakere yapmadığı şeklinde suçlandığını hatırlatan Samaras, "Yüzde 9'luk açık ve yüzde 7'lik küçülme olduğu zaman müzakere marjınız da boğucu oluyor." dedi. Hükümetin insani krizle mücadele önlemlerine ilişkin de Samaras, "Eğer ülke aynı kanalda kalmaya devam etseydi, vatandaşların üzerindeki yük kademeli olarak azalacaktı" ifadelerini kullandı.

"EURO'DAN AYRILMAK HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL ANCAK..."

Samaras, "Problemleri aşmak için hiçbir yerde sihirli bir düğme yok. Ancak herkese herşeyi vaat ederseniz, en sonunda hiçbir şey verememek teklikesi de var. Yunanistan'ın hukuken Euro'dan ayrılması mümkün değil. Ancak ekonominin nakit sıkıntısı koşulları o kadar boğucu olur ki en sonunda ülke kendisi ayrılmak zorunda kalır" dedi.

Başbakan Çipras'ın önceki gün yaptığı hükümet programı üzerindeki konuşmasında büyümeye hiç değinmediğini savunan anamuhalefet lideri Samaras, 550 Euro dolayındaki asgari ücretin 751 Euro'ya çıkarılmasına da karşı olduğunu belirtti ve bunun işsizliğe sebep olacağını söyledi. Samaras, büyük gayrımenkul sahiplerine getirilecek verginin ise orta sınıfın aşırı vergilendirilmesi ile sonuçlanacağını sözlerine ekledi. Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) partileri tarafından kurulan hükümetin programı, geceyarısından sonra yapılacak güvenoylaması ile tamamlanacak.