Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, "Şüphesiz soykırımın Türkiye tarafından kabul edilmesi uluslarımızın uzlaşması için en kısa yoldur." dedi.

Euronews'e konuşan Serj Sarkisyan, "Eğer bu yapılırsa yani samimi bir şekilde yapılırsa ilişkilerimiz yani Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiler kısa dönemde yeni ve oldukça yüksek bir seviyeye çıkacaktır." dedi.

Konunun tarihçiler tarafından ele alınması ve çıkacak sonucun kabul edilmesi yönünde Türkiye'nin teklifini değerlendiren Sarkisyan, “İlk olarak, başından beri tarihçilerin oturup bir karar alması ve bunun da sorunu herkes için çözeceği düşüncesine katılmıyorum. Bu birinci nokta. İkinci olarak böyle bir komisyonun nasıl işleyeceğini düşünemiyorum. Türk tarihçiler Türk toplumu ve otoritelerinin baskısı altında olacak; aynı şekilde Ermeni tarihçiler de Ermeni toplumu ve otoritelerinin baskısı altında olacak." dedi.

Böyle bir teklifin kendileri açısından hakaret anlamı taşıdığını söyleyen Sarkisyan, "Bu Ermeni soykırımının gerçekliğini tartışıyor. Günün sonunda tarihçiler neye ulaşacak? Kaç kişinin öldüğü bilgisine mi? 1,5 milyon ile 1 milyon 449 bin insanın ölmesi arasında önemli bir fark var mı?” diye sordu.