Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya’nın dünyadaki rolünün asla unutulmaması gerektiğini söyledi.
Başkent Moskova’da Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'ünde ( MGİMO) öğrencilerle bir araya gelen Sarkozy, Rusyasız dünyanın ciddi sorunlarının çözümünün mümkün olmayacağını ifade etti. Sarkozy, “Rusya’yı izole etmenin bir anlamı yok. Rusya ile oturup konuşmak lazım. Rusya ve Fransa arasında, Rusya ve Avrupa arasında diyalogun mutlaka olması lazım. Bu diyalog karşılıklı saygı çerçevesinde olmalı. Karşılıklı olarak yaptırımları yavaş yavaş kaldırmamız için çalışmalara başlamamız lazım. Eğer bu sorunlar çözülmezse ve Moskova ile yapıcı işbirliği oluşturulmazsa bu durumda dünyanın önemli sorunlarını çözmek mümkün olmayacak.” diye uyardı.

Suriye krizinin çözümü için Rusya’nın rolünün mutlaka değerlendirilmesine işaret eden Fransa eski lideri, IŞİD terör örgütü ile mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Daha sonra Fransa eski lideri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşmede Putin, Sarkozy’yi MGİMO fahri doktora alması vesilesiyle tebrik etti. Görüşmede Putin, “Görüşmeyeli 1 yıl oldu. Buluşmamıza sevindim. Bu bir yıl içinde dünya genelinde, Avrupa'da ve Rus-Fransız ilişkilerinde çok gelişmeler yaşandı.” dedi.