Lahey'de savaş suçlarından yargılanırken karar öncesinde hastalığı sebebiyle geçici olarak tahliye edilen Radikal Sırp Partisi'nin kurucusu Voyislav Şeşely’nin yeniden tutuklanma talebi reddedildi. Lahey Mahkemesi, Şeşely’nin tedavisine Belgrad’da devam edilebileceğine karar verdi.

Kolon kanseri sebebiyle 12 yıllık tutukluluğun ardından tahliye edilen 60 yaşındaki Şeşely’nin Sırbistan’da serbestçe dolaşması Boşnakları rahatsız ediyor.

'Srebrenitsa Anneleri' Derneği Başkanı Hatice Mehmetoviç, şehit ve mağdur ailelerin bu kararından dolayı hem mahkemelerden hem de uluslararası toplumdan iğrendiklerini kaydetti. Mehmetoviç, "Bu mahkemede hiç kimse kendi işini yapmadı. Suçlu olanları ödüllendirdiler, mağdur olanları ise cezalandırdılar. Lahey Mahkemesi’nin ne gücü ne de itibarı kaldı.” dedi.

Savaş Esirleri Derneiği Başkanı Yasmin Meşkoviç, "Biz daha önce de Şeşely'nin serbest bırakılması kararın bütün şehit ve mağdur ailelere hakaret olduğunu ve bundan dolayı acı çektiğimizi söyledik. Bu kararın düzeltilmesini bekliyorduk, onu da maalesef göremedik." diye konuştu.

Bosna Şehit Aileleri ve Soykırım Şahitleri Derneği Başkanı Murat Tahiroviç ise mahkemenin Şeşely’den kurtulmak istediğini öne sürdü. Tahiroviç, “Lahey, Şeşely'nin Belgrad'ta ölmesini bekliyor, bu şekilde sorumluluk almak istemiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Sırp Radikal Partisi'nin kurucusu Voyislav Şeşey, 2003 yılında gönüllü olarak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim olmuş ve hakkındaki soykırım, katliam ve işkence iddiaları reddetmişti.