Rusya’nın en büyük bankası Sberbank Başkanı German Gref, Rusya bankacılık sektörünün henüz en kötü dönemi görmediğini söyledi.

Önceki gün Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov yaptığı açıklamada Ukrayna krizi ve petrol fiyatların sert düşmesi nedeni ile Rusya ekonomisinde yaşanan daralmada en kötü dönemin geride kaldığını ifade etmişti. Siluanov’a göre petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesi durumunda 2016’da büyüme rakamlarını görmek de mümkün olacak.

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeni ile Sberbnak ve ikinci büyük banka VTB başta olmak üzere uzun vadeli kredi bulmaları imkansız hale geldi. Gref’e göre Rusya ekonomisi 2015’de resmi beklentilerin ötesinde yüzde 4 civarında küçülecek.

Bankacılık sektörü için en düşük seviyenin görüldüğünü söylemenin imkansız olduğunu belirten Gref, “O ilerde duruyor. Merkez Bankası başarılı politikalar geliştirdi. Faiz oranlarını bu yıl 3 puan çekti. Bu bankacılık sektörü üzerindeki baskıyı azalttı.” dedi.

Rusya’da bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması için çalışmalar sürüyor. 2014’de bu yana 100’e yakın bankanın lisansı iptal edilirken banka sayısı da 865’e geriledi. Rusya’da birkaç yıl öncesine kadar 1000’in üzerinde banka bulunuyordu.