Avrupa Birliği (AB) haftası kapsamında Stadtteilschule am Hafen Okulunu ziyaret eden Hamburg Başbakanı Olaf Scholz’u öğrenciler sorularıyla terletti. Scholz, "Akdeniz'de her gün neden mülteciler ölmek zorunda kalıyor?", "Elbe nehrinin derinleştirme planının AB ile nasıl bir bağlantısı var?", "ABD ve AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının Avrupalılara ne getirisi var?" gibi sorulara cevap verdi. Scholz, Avrupa’nın sadece Brüksel'den ibaret olmadığını ve Avrupa'da başarılı bir uyum için vatandaşların da yönetime katılımının önemli olduğunu söyledi.

"Bizler Alman olarak değil, demokrasinin ilerlediği Avrupalı olarak düşünmeliyiz." diyen Scholz, mülteciler konusunda sorumluluğu tüm Avrupa ülkelerinin birlikte üstlenmesi gerektiğini savundu. Başbakan, Almanya'ya gelecek mülteci sayısında bir sınırın olmadığını ancak mülteci alımında titizlikle inceleme yapıldığını belirtti. Alman kanunlarında belirtilen sebeplerden dolayı ülkeye sığınan mültecilerin hiçbirinin sınır dışı edilmediğinin altını çizen Başbakan, aksi durumlarda ise mahkemeye başvuru yapılabildiğini hatırlattı. Almanya'da dayanışmanın sürdüğünü söyleyen Scholz, aynı dayanışmanın Avrupa'da da işlemesinin gerektiğini ifade etti.

Mültecilere karşı olan AFD ve Pegida'yı ‘kötü mizaçlılar’ diye niteleyen Başbakan, mültecileri kabullenenlerin sayısının karşı çıkanlardan daha fazla olduğunu savundu. Stadtteilschule am Hafen Müdiresi Birgit Singh-Heinike de her sene Avrupa projesine katıldıklarını, bu sene ise Başbakan Scholz'un ziyaretinden dolayı öğrencilerin çok özel onur yaşadıklarını söyledi. Stadtteilschule am Hafen'de bin 200 öğrenci bulunuyor, bunlar arasında Türkçe-Almanca ve Almanca-Portekizce iki dilli eğitimin yapıldığı sınıflar da var. Avrupa Okulu olarak da bilinen okulda düzenli şekilde öğrenci değişim programları gerçekleşiyor.