Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, mülteci paylaşımı konusunda AB üyesi ülkelerin ‘ulusal bencilliğini’ şikayet etti. Başkent Berlin’in ise yaz tatilinden sonraki ana gündemi mülteci politikaları. Eylül ayında önemli kararlar alınması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz (SPD), mültecilerin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri arasında adil bir şekilde paylaşılmasını talep etti.

Mültecilerin yüzde 90’ının 28 üye ülkenin sadece dokuzu tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Schulz, Deutschlandfunk’a yaptığı açıklamada, “En saf haliyle ulusal bencilliğe şahit oluyoruz.” açıklamasında bulundu. İngiltere, İrlanda, Finlandiya, Polonya ve Baltık ülkeleri gibi ülkelerin mülteci almamakta diretmesini eleştiren Schulz, AB üyesi ülkelerin liderlerinin zirvesinde sadece 40 bin mültecinin paylaşımı konusunda anlaşma sağlanabilmesini ise ‘utanç verici’ diye yorumladı.

Bunun böyle devam edemeyeceğinin vurgulayan AP Başkanı, sorunun ulusal düzeyde çözülemeyeceğinin, global düzeydeki bu soruna karşı Avrupa’nın ortak mülteci ve göç politikasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Schulz, Avusturya Cumhurbaşkanı Werner Faymann’ın “AB bütçesinden paralar, mülteci paylaşımı gibi üye ülkeler arasında paylaşılsa nasıl olurdu?” yönündeki sorusun dile getirerek, "Çok da haksız değil." dedi.

DE MAİZİERE: EYLÜL KARARLARIN AYI OLACAK

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Eylül ayında mülteci politikaları konusunda önemli kararlar alınacağını belirtti. Yaz tatilinin sona ermesiyle başkentte hareketlilik bekleniyor. 6 Eylül’de Büyük Koalisyon ortakları bir araya gelerek iltica işlemlerin hızlandırılması, iç savaşlar yaşanan ülkelerden gelen mültecilerin uyumu ve ekonomik sebeplerden dolayı iltica başvuruların azaltılması konusunda ne tür adımlar atılabileceğini masaya yatıracaklar.

14 Eylül’de AB üyesi ülkelerin adalet ve içişleri bakanları olağanüstü toplantı yapacak. Buluşmanın konularını ise ‘güvenli ülkeler’ listesi, güney Avrupa ülkelerinde ilk kayıt merkezleri oluşturulması ve mültecilerin adil paylaşımı oluşturacağı bekleniyor. Eylül’ün 24’de ise başkent Berlin’de Federal-Eyalet-Mülteci Zirvesi yapılacak. Zirvenin ana konusu ise belediyeler ve eyaletlere mali destek sağlanması. Hükümet ortağı SPD federal düzeyin belediyelere 1 milyar Euro yerine en az 3 milyar Euro verilmesini öneriyor.

BAMF BAŞKANI: MÜLTECİ SAYISI ARTABİLİR

Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi Başkanı (BAMF) Manfred Schmidt, mülteci sayısının beklenenden fazla olabileceğini açıkladı. Schmidt, Spiegel Online’a yaptığı açıklamada zulümden kaçarak sığınanlara kota koyulmasının yanlış olacağını belirtti. Alman toplumunun Suriyeli mültecileri entegre etmeye hazır olduğuna inandığını söyleyen Schmidt, ülke genelinde yüz binlerce fahri görevlileri örnek gösterdi.