Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye'deki seçim sonuçlarının, 'denge-fren mekanizmalarının güçlendirilmesi ve kutuplaşmadan diyaloga geçmek için fırsat' sunduğunu vurguladı.

Seçim sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Martin Schulz, olağanüstü katılımın ağlandığı seçimlerin serbest ve adil bir ortamda gerçekleştirildiğini belirterek, "Seçim, Türk demokrasisinin canlı ve çoğulcu yapısının kanıtıdır." dedi.

Seçim sonuçlarının, denge-fren mekanizmalarının güçlendirilmesi ve kutuplaşmadan diyaloga geçmek için fırsat sunduğunu vurgulayan Martin Schulz, Türkiye'nin yavaşlayan ekonomisi ve fevri dış politikadan kaynaklanan zorluklarla yüzleşmek için de imkan sağlayabileceği yorumunu yaptı.

HDP'nin meclise girmesinin Türkiye'nin siyasi manzarasını zenginleştirdiğini vurgulayan AP Başkanı Martin Schulz, bunun ayrıca barış sürecinin canlandırılması fırsatını sunduğunu belirtti ve bunun kaçırılmamasını istedi.

Türkiye'yi Suriye ve Irak'tan gelen milyonlarca mülteciye kucak açması dolayısıyla kutladığını hatırlatan Schulz, fakat ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konusundaki geri adımların endişe verici olduğunu bir kez daha vurguladı.

AP Başkanı Schulz'un yaptığı yazılı açıklamada, parlamentonun Türkiye ile ilgili 2014 İlerleme Raporu'nu oylayacağı hatırlatıldı.