Almanya'da Hür Demokrat Parti (FDP), 2013’deki genel seçimlerde barajın altında kalarak ilk kez Federal Meclis dışında kaldı. Liberallerin seçim hezimeti gelirlerin azalmasına da sebep oldu.

Partinin hesap raporuna ulaşan Süddeutsche Zeitung, bir önceki seçim yılı 2009’a kıyasla parti gelirlerinin 2013’te yüzde 23 oranında gerilediğini aktardı. Böylece FDP’nin kasasına 10 milyon Euro’luk gerilemeyle 33,3 milyon Euro girdiği kaydedildi.

Seçimlerdeki oy oranının azalması devletin partilere yaptığı yardımdan 2 milyon Euro daha az para almasına, bağışların ise 5 milyon Euro azalmasına, üye gelirlerin yaklaşık 1 milyon Euro gerilemesine de sebep oldu. Liberaller seçim anketlerde oy oranını yüzde 5’in üzerine çıkartmayı henüz başaramadı. Yüzde ikilere gerileyen oy oranını yüzde 4’lere çıkartmayı başarsa bile yüzde 5’lik barajı aşması için yetersiz kalıyor.

FDP, önümüzdeki genel seçimlerde Federal Meclis’e geri dönmek için yoğun çalışma yapmak istiyor. Seçim kampanyasına daha fazla maddi kaynak oluşturmak için Liberaller yerel teşkilatlardan da para toplayacağı belirtiliyor.