İngiltere'de kamuoyu araştırma şirketlerinin seçim anketleri ile seçim sonuçları arasında ciddi farklılıkların olması yetkilileri harekete geçirdi.

Britanya Seçim Konseyi (British Polling Society) ve Pazar Araştırmaları Vakfı (Market Research Society), anket sonuçlarındaki ciddi tahmin hatasına yönelik bağımsız bir inceleme başlatma kararı aldı.

Kesin sonuçlar ile seçim gününe kadar yapılan anket tahminleri arasında büyük farklılıklar olduğuna dikkat çeken konsey yetkilileri, bu açık farklılığın seçmeni etkilemeye yönelik olup olmadığını araştıracaklarını belirtti.

Kamuoyu araştırmalarında standartların nasıl olması gerektiğiyle ilgili olarak araştırmalar yapan 'Pazar Araştırmaları Vakfı' da bu bağımsız incelemede görev alacak. Bu inceleme, ESRC Araştırma Metodları Merkezi Başkanı Prof. Patrick Sturgis tarafından yönetilecek.

Siyasi kamuoyu yoklaması yapan kurumların birçoğu Britanya Seçim Konseyi'ne üyeliği bulunuyor. Konsey, seçim anketleri metodolojisinin şeffaflık ve standartlarını belirliyor.

İngiltere'de dün açıklanan seçim sonuçlarında, Muhafazakar Parti 331 sandalye kazanarak, en yakın rakibi İşçi Partisi'ne 99 sandalye fark atmıştı. Bu durum, seçim öncesi yapılan ve iki partiyi başa baş gösteren anket şirketlerin güvenilirliğini tartışmaya açmıştı.