Srebrenitsa soykırımının 20. yıl dönümünde defnedilecek 138 şehidin cenazeleri Saraybosna'dan uğurlandı.

Cumhurbaşkanlığı önüne getirilen cenazeleri Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Boşnak ve Hırvat üyeleri Bakir İzzetbegoviç ve Dragan Çovi ile Srebrenitsa Anneleri dernek başkanları, Bosna-Hersek Diyanet Reisi Hüsein Kavazoviç Efendi, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, bakanlar, büyükelçiler ve binlerce vatandaş karşıladı.

Sırp asıllı Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Mladen İvaniç ise törene katılmadı.

DUALAR VE GÖZYAŞLARI

Bu yıl defnedilecek şehitleri uğurlayanlar göz yaşlarını tutamadı. Soykırımda kardeşini kaybeden Naciye Pırndely, "35 yaşındaydı. Sorguya götürüldü, bir daha dönmedi. Zvornik şehri yakınlarındaki toplu mezarda elleri ve ayakları kesilmiş bedeni bulundu. Onu toprağa verdik. Ama her yıl buraya gelip şehitlerle vedalaşıyoruz." dedi.

Cevada Karamuratiç ise Srebrenitsa'da babası ve kardeşini kaybetti. Kardeşinin cesedinin bulunduğunu ve toprağa verildiğini anlatan Karamuratiç, "Babamın sadece kafatası ve kemiklerinin bir kısmını bulabildik. Sadece bu kadarıyla cenaze töreni düzenlemek istemedi." derken gözyaşlarını tutamadı.

Cenazeler, Cumartesi günü Srebrenitsa'da toprağa verilecek.

İZZETBEGOVİÇ'TEN BM GÜVENLİK KONSEYİ TEPKİSİ

Bakir İzzetbegoviç ise soykırımın nasıl hâlâ inkar edildiğini ve tartışma konusu yapıldığını anlayamadığını dile getirdi. Rusya tarafından veto edilen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının hiçbir millete suçlama yöneltmediğine dikkat çeken İzzetbegoviç, "Sadece bir milletin üzerinde işlenen soykırımdan bahsediliyordu. Bunun inkar edilmesini hiçbir şekilde anlayamıyorum." şeklinde konuştu.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç de BM Güvenlik Konseyi'nin onayıyla oluşturulan Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nin tespit ettiği soykırımın, konsey tarafından tanınmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.