Üç ayrı ülkede çekilen Türk filmi Selam Bahara Yolculuk, Hollanda'da büyük beğeni topladı. Film, Rotterdam Pathe Kuip sinemasında kapalı gişe oynadı.

Türkiye'de vizyona girdiği günden itibaren büyük ilgi çeken 'Selam Bahara Yolculuk' filmini, Hollanda Rotterdam'da izleyen Türk sivil toplum kuruluşları (STK) başkanları ve gazeteciler filme tam not verdi. Filmi izlemeye gelenlerin arasında Hollanda'daki ulusal ve yerel basın temsilcileri, iş adamları ve kanaat önderleri de yer aldı.

FİLMDE GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Bilgiyi başka ülkelere götürmek isteyenlerin önlerine farklı engellerin çıkabildiğini hatırlatan Hollanda Rotterdam Aktuel televizyonunun sahibi Ömer Hünkar, insanların doğru şey yaptıklarına inanmaları halinde bu engelleri aşabileceğini ve bu açıdan bakıldığında filmin güzel olduğunu kaydetti.

Filmden çok etkilendiğini belirten Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) Eski Başkanı Mehmet Soytürk, izlerken gözyaşlarına hakim olamadığını belirtti. Sevginin gücünü hissettiğini vurgulayan Ekin Dergisi sahibi Ayhan Sucu ise 10 yıldır ilk defa Hollanda'da bu filmde ağladığını ifade etti.

Hollanda Atatürkçü Derneği Eski Başkanı ve Gazeteci Ali Okşak ise "Türkiye'den binlerce kilometre uzakta, bir başka ülkede Türk okullarının açılması için çaba gösteren o yiğit insanlar nasıl inanarak bunu gerçekleştirdiklerine bu filmde şahit olduk. İnanç uğuruna istekleri, arzuları ve düşünceleri gerçek oldu." dedi. Yurt dışında başarılı olan Türk okullarını eleştirenleri kınayan Okşak, okullarda emeği geçen herkesi tebrik etti.

Bülent Türker adındaki gurbetçi filmi izledikten sonra öğretmenlerin fedakarlıklarını daha iyi anladığını ifade etti. Filmden çok duygulandığını belirten eğitimci Vahittin Acıöz ise yurt dışında eğitim seferberliğinde bulunanlara teşekkür etti. Filmde insanlık adına çıkarılması gereken çok güzel dersler olduğunu söyleyen Ayla Kök adlı gurbetçi de eğitimin ne kadar önemli olduğunu anladığını, azim ve sabırla isteyince her şeyin başarılabileceğini filmle beraber gördüğünü belirtti.

Filmde herkesin kendini bulabileceği bölümlerin olduğuna dikkat çeken Hollanda Radyo Deniz Sahibi Özcan Özbay da emek, özveri ve duygu kavramlarının filmde öne çıktığını aktardı. Filmin duygu yüklü olduğuna değinen Hollanda Genç İşadamları Federasyonu (HOGİAF) Başkan Yardımcısı Vecih Er filmde hoşgörü ve insan sevgisini gördüğünü söyledi.

Güncel Haber Yayın Yönetmeni Mahmut Eröztürk ise duygularını şöyle dile getirdi: "Orta Asya olsun, Afrika veya dünyanın her yerinde bu okullardaki gayretli fedakar yiğit eğitimcilerin çabalarını yakından gördük. Ne zorluklarla bu okulların açıldığına şahit olduk."

Film salonunun dolu olduğuna dikkat çeken Gazeteci Ergün Kula ise "Zaman zaman filmi izlerken duygularımıza hakim olamadık ağladık. Türk insanının inandıkları dava uğruna bu okulları açmalarına şahit olduk. Ne zorluklar altında buraları açtıklarına şahit olduk. Emeği geçenleri tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Senaryosu gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkılarak yazılan 'Selam Bahara Yolculuk' filminde, Türkiye’den yola çıkarak Kırgızistan topraklarına uzanan, gönüllü bir öğretmenin hayat mücadelesi beyaz perdeye taşınıyor. Bu zorlu mücadelede tanıştığı yeni insanlar, gurbet ve iç içe geçen hayat öyküleri filme aktarılıyor.

Çekimleri Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan ve Kırgızistan'da gerçekleştirilen filmin yönetmenliğini Hamdi Alkan üstlenirken dram türündeki yapımın başrollerinde Aslıhan Güner, Gürol Güngör, Merve Sevi ve Mert Yavuzcan yer alıyor. Filmde rol alan Türk oyunculara Mıktıbek Apazov, Egemberdi Bekboliev, Nazira Aitbekova gibi Kırgız oyuncular da eşlik ediyor. Filmin senaryosu Erkan Çıplak'a, müzikleri ise Yücel Arzen'e ait.