ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’daki görevi süresince en önemli zaferlerinden birisine daha imza attı. Obama, muhalif parti Cumhuriyetçilerin karşı olduğu İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın Kongre engeline takılmasını önledi.

İran anlaşmasını engellemek için Cumhuriyetçi Partililer ile İsrail lobisinin yürüttüğü yoğun muhalefet, Senato’da yapılan oylama ile engellendi. Kongre’nin üst kanadı olan Senato’da yapılan oylamada tasarıya 58 senatör destek verirken 42’si karşı yönde oy kullandı. Muhalifler ihtiyaç duyduğu 60 oyu (3’te 2 çoğunluk) elde edemeyince İran nükleer anlaşmasını engelleyemedi.

Cumhuriyetçi ve İsrail yanlısı lobilerin girişiminin Demokrat Partililerin desteği ile engellenmesi Beyaz Saray’a rahat nefes aldırdı. P5+1 (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi 5 üye ülkesi ile Almanya) ülkeleriyle birlikte varılan anlaşma, Başkan Obama’nın kariyerinde en büyük icraatlarından birisi olarak görülüyor.

Obama, Kongre’nin İran anlaşmasını durdurmaya yönelik bir tasarıya evet demesi durumunda bunu veto edeceğini daha önceden açıkca dile getirmişti. Beyaz Saray, Kongre’nin anlaşmayı onaylaması yolunda kulis çalışması yapıyordu.

Tasarı, Mayıs ayında Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde hazırlanarak Senato’ya gönderilmişti. Tasarı, 17 Eylül’e kadar Kongre’ye anlaşma üzerinde karar alabilme hakkı tanıyor. Cumhuriyetçiler belirlenen tarihe kadar İran anlaşmasını durdurmayı başaramaz ise uluslararası sözleşme hayata geçecek.

Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da arzu ettiği neticeyi elde edememesi üzerine Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell (Kentucky Senatörü-Cumhuriyetçi) önümüzdeki hafta yeniden bir oylamaya gidebileceklerini dile getirdi.

Anlaşmaya ABD’nin yanı sıra Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya imza atmıştı.

Cumhuriyetçi Partililer, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemeye yönelik anlaşmayı yetersiz olduğu ve İsrail’in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle eleştiriyordu.