Senegal eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade, partisinin düzenlediği mitingde hükümete meydan okudu. Bir haftadır Devlet Başkanı Macky Sall ve hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen eski Devlet Başkanı, "Senegal’de demokrasinin kapılarını biz açtık." diye konuştu.

Başkent Dakar’ın Dikilitaş meydanında yapılan mitingde Abdoulaye Wade, "Onlar hiçbir şey yapamıyor. Yapmadıkları gibi suçlamaktan başka bir şey de yapmıyorlar. Senegal korkutma ve zulüm yapılacak bir ülke değildir. Senegal büyük bir demokratik ülkedir. Hiçbir demokrasi, ülkesindeki istikrarı ve özgüllükleri gereksiz yere yok sayarak ülkenin gerilemesine çalışmaz. Bunu yapan çocukluğuna geri dönen yetişkinler. Buna izin veremem." şeklinde konuştu.

Wade sözlerine, "İki yıldır sistematik olarak bizi yok sayıyorlar. Demokratik ortamda eylemlere bile izin vermediler. Dün yapılan oturma eylemlerinde polisin yaptıkları malum. Oğlum yıllardır hapiste bulunuyor. Sebep olarak yolsuzluk deniliyor. Oğlumu sürekli suçladılar. Yolsuzluk yaptı deniliyor. Nerede belgeler bir türlü ispatlayamadılar. Benim her şeyim ortada. Benim Paris’te iddia edildiği gibi ne evim var ne de mülküm var. Siz de göreceksiniz her şey ortaya çıkacak." dedi.

Wade, Senegal’de 2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimini kaybettikten sonra Fransa'ya yerleşmişti. Oğlu Karim Wade’ın tutuklanmasından sonra Abdoulaye Wade'in 2014'te Senegal’e dönüşü şova dönüşmüştü.

Meydanı dolduran kalabalık, ellerindeki pankartlarla Sall hükümetini yolsuzlukla suçlayarak, Wade’nin hapisteki oğlu Kerim’in serbest bırakılmasını istedi. Yolsuzlukla suçlanan eski bakan ve oğul Wade'ın yargılanmasına devam ediliyor.

"Süper Bakan" olarak tanınan Karim Wade, yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunuyor. Babasının kabinesinde birkaç bakanlık görevini yürüten oğul Wade, yasa dışı yollardan elde ettiği 1 milyar doların üzerindeki parayı hesabına aktarmakla suçlanıyor.