Senegal'de faaliyet gösteren Yavuz Selim Eğitim Kurumları, öğrencilerde küçük yaşta araştırma merakı uyandırmak ve bilime olanı ilgiyi artırmak için 'Bilim Festivali' düzenledi. Senegal Milli Eğitim Bakanlığı ve Yavuz Selim Eğitim Kurumları'nın başkent Dakar'da bu yıl ikincisini düzenlediği festivalde üç ülkeden toplam iki yüz öğrenci 103 proje sundu.

Festivali Başkent Dakar’ın 'Place du Souvenir' meydanında düzenlendi. Şenlik havasında geçen festivalin açılışına Dakar eyaleti Milli Eğitim Müfettişi Seyni Wade, Mali Senegal Büyükelçisi El Hadj Moulaye Ali Khalil Ascofaré, Türk okulları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İzol, Senegal Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Ngary Faye ve Eyalet Milli Eğitim temsilcileri yanı sıra birçok eğitimci ve davetli katıldı.

Çok sayıda misafirin katıldığı programda konuşma yapan Mali Senegal Büyükelçisi El Hadj Moulaye Ali Khalil Ascofaré, "Bu okulların, topluma ve eğitime verdiği yararlı faaliyetlerinden dolayı destek vermek bizim bir sorumluluğumuzdur. Türk okulları iddia ettikleri gibi eğitime farklı bir bakış açısı getiriyor." şeklinde konuştu.

Farklı branşlarda değişik projeler hakkında öğrenciler tarafından programa katılan davetlilere detaylı bilgiler verildi. Stantlarda fizik, kimya, biyoloji ve matematik dallarında robot teknolojisi, alternatif enerji kaynakları alanlarında yapılan deney ve sunumlar gerçekleştirildi.

Türk Mutfağının yer aldığı kermes, Ebru sanatı ve folklor gösterisi başkentliler tarafından büyük ilgi gördü.

Türk okulları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İzol, "Kısa adı WASF olan Batı Afrika Bilim Şenliği Dakar’da bugün başladı. İki gün sürecek bu programımız. Üç ülkeden 9 okul, 200 öğrenci toplam 103 projeyle katıldı. Katılımcı ülkeler Mali, Gine Conakry ve Senegal. Ev sahipliğini ve organizasyonu Senegal’deki Türk okulları üstlendi." diye konuştu.

Öğrenciler, hazırladıkları deneyleri ikinci gün velilere ve ziyaretçilere sundu. İki gün süren festivale eğitimcilerin yanı sıra çevre okullardan da büyük ilgi vardı.

Festivale yoğun ilgi gösteren basın Türk Okullarının faaliyetlerinden övgüyle söz etti. Yaklaşık 40 gazeteci ve 8 televizyon kanalı, haberlerinde öğrencilerin deneylerine yer verdi. Gazeteler, öğrencilerin bu yaşta bilimle bu kadar iç içe olmasının sevindirici olduğunu yazdı. Bu tür organizasyonların öğrencilerin bilim aşkını artırdığını vurguladı.

Yavuz Selim Eğitim Kurumları, 2 anaokulu, 2 ilkokul ve 2 kolej olmak üzere toplam 6 okul ve iki yurt ile Senegal'de 1997 yılından bu yana eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.