Senegalli kadın tamirciler, erkeklere taş çıkartıyor. Genelde erkek mesleği olarak bilinen tamirciliği Senegalli kadınlar açtıkları tamirhanede başarılı bir şekilde yürütüyor.

Her yıl dünyada 8 Mart'ta çeşitli etkinliklerle kutlanan "Kadınlar Günü" Senegalliler için sıradan bir gün. Senegalli kadınlar, erkeklerin dahi yapmakta zorlandıkları işlerde çalışarak aile bütçelerine destek oluyor.

Başkent Dakar’da bulunan 'Kadın Tamirciler' oto tamirhanesinde çalışanların çoğunluğu kadın. Tamirci kadınlar her türlü araç tamirinin yanı sıra, araçların büyüklüğüne bakmadan iterek tamirhaneye sokuyor.

Günde onlarca aracın tamir edildiği dükkanı açan bayanlar, ilk zamanlarda çok zorlanmış. İnsanların ön yargılarla geldiği tamirhane kalitesiyle tanınmış durumda. Her bir kadının bir dalda uzmanlaştığı iş yerinde kadınlar bir tabuyu hakkını vererek yıkıyor.

SENEGALLİ KADINLAR GÜNDELİK YAŞAMDA AKTİF

Kadın nüfusun ağırlıkta olduğu Senegal'de kadınlar gündelik yaşamda aktif rol alıyor. Kadına karşı ayrımcılığın neredeyse olmadığı ülkede büyük çoğunluk ailesine destek amacıyla çalışıyor. Özellikle ticaret yapan iş kadınları, ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Birçok iş yeri sahibinin veya yöneticisinin bayan olduğu ülkede, hayatın her alanına kadın elinin değdiğini görmek mümkün.

Havva Nieng isimli bayan satıcı "Ailemi geçindirmek için çalışmak zorundayım. Eşimde çalışıyor ama onun kazandığı çok az. Zar zor geçiniyoruz. Senegal’de hayat çok zor ve her şey çok pahalı." şeklinde duygularını dile getirdi.