Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, hamileliliği sırasında sigara içen annelerin çocukları suç işlemeye daha meyilli oluyor. 12 ve 13 yaşlarındaki çocukların davranış sorunlarıyla ilgili olarak Avustralya’da ilk defa Institute of Family Studies tarafından araştırma yapıldı. Araştırmada yaklaşık olarak 5 bin aile ve çocuklarının davranışları gözlemlendi. Bu kapsamda çocukların kavga, mala zarar verme, okula gitmeme gibi kötü alışkanlıkları incelendi. Çocukların davranışlarının, çevresel şartlar ve ekonomik gelirle de ilgili olduğunu belirten araştırmacılar, daha zengin bölgelerde yaşayan 12-13 yaşlarındaki çocukların, diğerlerine göre yüzde 10 oranında daha az suç işlemeye meyilli olduklarını belirttiler.

Genel olarak 12-13 yaş grubundaki çocukların yüzde 10’undan daha az bir kısmının suça meyilli davranışlar sergilediğini belirten, Australian Institute of Family Studies kurumu yetkilisi Dr. Ben Edwards, “Bunlar, çalma, mala zarar verme, okula gitmeme, kavga gibi davranışlar. Erkek çocukların 4’te biri kavga ederken, aynı oran kız çocuklarda yüzde 8 civarında.” dedi.

Dr Edwards, bazı çocukların silah da taşıdığını belirterek, “Bazı durumlarda işin içine silah kullanma da giriyor. Nitekim bu gruptaki erkek çocukların her 10 tanesinden birisinde silah bulunabiliyor. Bu çocuklarda silah bulunması her zaman kullanılması anlamına gelmiyor. Ama bu silahları kavga eden çocuklarda görebiliyoruz.” dedi.

Araştırmacılar bu gruptaki çocuklarda suça meyli ölçebilmek için 35 faktörü ele aldılar. Suça meyil konusundaki en önde gelen faktörün, aile ve çocukların kendi yapılarından kaynaklandığına işaret eden Dr Edwards, “Araştırmanın sonuçlarına göre, hamilelikleri sırasında sigara kullanan annelerin çocukları ileriki yaşlarda daha fazla suça meyilli oluyorlar. Çocukların, 4-5 yaşlarında dikkatlerini toplayamama sorunları da oldukça önemli. Bu çocuklar 11 yaşına geldiklerinde, yaşıtlarıyla sorun yaşama ve aileden görülen sert muamele, suça meyilli olmanın yolunu açıyor.” dedi.

Dr. Edwards, hamilelik sürecinde içilen sigara ile bebeklerin beyinlerindeki sinir sistemlerinin gelişimi arasında bir ilişki olabileceğini belirtiyor. Buna göre sigara ile hiperaktif çocuk davranışları arasına ilişki var.

Suça meyilli her çocuğun ileride mutlaka suç işleyeceğinin de söylenemeyeceğini belirten Edwards, “Ancak araştırmada sigara içen hamile kadınların çocuklarındaki suça meyilli olma oranları çok belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.” dedi.