Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, ‘çocuk parası’ ve ‘çocuk yardımı’ sisteminin reforma tabi tutulmasını istiyor.

Gelir seviyesine göre ailelere yapılan yardımlarda köklü değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Sigmar Gabriel, “Gerekiyorsa anayasada değişiklik bile yapılmalı.” dedi. Sigmar Gabriel ayrıca işletmelerden ebeveynlere daha esnek çalışma saati sunmasını talep etti.

Sigmar Gabriel, ailelere gelir seviyesine göre yapılan çocuk parası (Kindergeld) ve çocuk yardımı (Kinerfreibetrag) uygulamasının reforma tabi tutulması gerektiğini belirtti. Rheinische Post’a yaptığı açıklamada Gabriel, “Bunun için gerekirse anayasada değişiklik yapılmasından yanayım.” dedi.

Sigmar Gabriel ayrıca iktidar ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin direncine rağmen tek başına çocuk yetiştiren anne ve babalara vergi kolaylığı sağlanacağına inandığını söyledi.

“Manuela Schwesig ve SPD bu konuda istediğini alacaktır, göreceksiniz” diyen Gabriel, makul finans kaynağı gösterildiğinde Birlik (CDU/CSU) partilerin bu düşünceye karşı çıkmayacağını dile getirdi.

Federal Aile Bakanı Schwesig’in tek başına çocuk yetiştirenlere vergi kolaylığı sağlanması isteğine ise Schaeuble karşı çıkmış, böyle bir girişimi kendi bakanlığının bütçesinden karşılamasını talep etmişti. Ancak Schwesig’in teklifi sendikaların yanısıra ekonomi uzmanları tarafından makul bulundu.

İŞLETMELER EBEVEYNLERE ESNEK DAVRANMALI

Diğer taraftan ise Sigmar Gabriel dün başkent Berlin’de tek başına çocuk yetiştirenlere mesleki eğitim imkan sunan bir derneği ziyaret etti. İşletmelerden özellikle tek başına çocuk yetiştirenlere karşı daha esnek çalışma saati sunması gerektiğini belirten Gabriel, “Bu konuda esneklik sadece işçilerde işçilerden talep ediliyor.” diye eleştiride bulundu.

Gabriel, Berlin’in Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat (SPD) ile yalnız başına çocuk yetiştiren anne ve babalara marangoz ve tekne inşaatçısı olarak meslek yapmalarına imkan sunan LiSA e.V derneğinin ziyaretinde ayrıca bu durumdaki ebeveynlerin mali yükünün azaltılması gerektiğini dile getirdi.