Suriye’de 4 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş ve çatışmalarda IŞİD ve El Nusra gibi radikal örgütlerden çok önce Şii milislerin toplu katliamlar yaptığı vurgulandı. Esed yönetimine destek veren Şii milislerin, çoğunluğu sivillere yönelik olmak üzere ülke içinde büyük katliamlara imza attığı belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Ağı, İran, Lübnan ve Irak’tan gelen Şii milislerin gerçekleştirdiği 10 katliamı belgelediğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye'de Esed ordusunun yanında savaşan Şii milislerin sivil halka yönelik katliamlarla ilgili bir rapor yayınladı. Kurumun internet sayfasından yapılan açıklamada, 2011 yılında El Nusra ve IŞİD'den aylar önce Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu üyelerinin muhaliflerce yakalandığı belirtildi.

Suriye’de ayrıca 2012 yazında Şii Ebul Fadl El Abbas Tugayı üyelerinin ardından Lübnan Şii Hizbullah Örgütü’nün 2013 yılında açıkça Suriye’ye girerek Esed yönetiminin yanında savaştığı ifade edildi. Raporda ayrıca, Suriye’de Şii grupların sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamlarda bin 447 sivilin öldürüldüğünün tespit edildiği kaydedildi.

Belgelediği belirtilen katliamlar şu şekilde sıralanıyor:

2012 Nisan ayında Humus’un Deyr Bailba beldesinde Şii milislerin toplu işkence, tecavüz ve katliamlarında 21’i çocuk ve 20’si de kadın olmak üzere toplam 200 kişi katledildi.

2013 Şubat ayında Halep kırsalı Kalkiye köyünde evlerin de yakıldığı katliamda 3’ü çocuk 5’i kadın olmak üzere 69 kişi yaşamını yitirdi.

2013 Haziran ayında Lübnan Hizbullah Örgütü, Halep kırsalında Esed güçlerinin de desteğiyle çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzlerce sivili öldürülerek kuyulara attı.

Iraklı Şii Örgüt Ebul Fadl El Abbas milisleri Esed ordusunun tank ve savaş uçakları desteğiyle

2013 Ekim ayında 13 ailenin de aralarında bulunduğu 399 kişiyi infaz etti.