Uluslararası gazetecilik örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Cumhuriyet gazetesine yapılan baskıyı kınadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yönelik tehditinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

RSF Doğu Avrupa Direktörü Johann Bihr, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yargıya müdahalelerine son vermesi ve gazetecileri tehdit etmekten vazgeçmesi çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca, İstanbul Başsavcılığı’na Cumhuriyet gazetesine yönelik terör soruşturmasını derhal geri çekmesi çağrısı yapıyoruz.” dedi.

Bihr, Türkiye’nin Suriye politikasının halkı yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek, “Hükümetin Suriye’ye silah verip vermediğinden ya da kime verdiğinden halkın haberdar olma hakkı var. Eğer hükümet bugün köşeye sıkışmışsa bile, Cumhuriyet’i sadece işini yaptığı için suçlamaya hakkı yok.” ifadelerini kullandı. RSF, Can Dündar’a tam destek verdiklerini de vurguladı.

Erdoğan, geçtiğimiz yıl Adana ve Hatay’da durdurulan TIR'lara ait görüntüleri yayınladığı gerekçesiyle Can Dündar hakkında “Bunu özel haber olarak yapan kişi de bunun bedelini ağır ödeyecek; öyle bırakmam onu.” ifadelerini kullanmıştı. Cumhuriyet’te yayımlanan videoda TIR kasalarında ilaçların altına saklanmış havan, top ve tüfek mermileri görülüyor.