En önemli uluslararası basın özgürlüğü savunucularından Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İpek-Koza grubuna el konulmasını kınadı. RSF, polis şiddeti ile girilip televizyon kanallarının yayınının kesildiğini ve kayyum olarak AK Parti'ye yakın isimlerin atandığını duyurdu.

RSF, dün şafak vakti polisin şiddet kullanarak Bugün Tv ve Kanal Türk televizyonlarına girip yayını kesmesini güçlü şekilde kınadı.

Türkiye’deki baskını her geçen gün arttığı vurgulayan RSF, "eski müttefiki" diye tanımladığı Fethullah Gülen hareketinin Erdoğan tarafından en büyük düşman ilan edildiğini ve Koza-İpek, Samanyolu gibi yayın gruplarına baskı uygulandığını, gruba bağlı kanalların Ekim ayı ortasında yayın platformlarından çıkarıldıklarına dikkat çekti.

BÜLENT KENEŞ DARP EDİLDİ, KAMİL MAMAN TUTUKLANDI

Polisin sabaha karşı Mecidiyeköy’deki İpek Grubu binanın önünde pozisyon aldığını, sonra biber gazı ve tazyikli su kullanmak sureti ile toplanan kalabalığa sert müdahale ettiğini belirten RSF, olaylar sırasında Today’s Zaman yayın direktörü Bülent Keneş’in darp edildiğini ve bugün muhabiri Kamil Maman’ın gözaltına alındığını kaydetti.

TARIK TOROS BASKILARA BOYUN EĞMEDİ

Açıklamada, yayınını engelleme girişimine rağmen, şimdi görevden alınan Genel Yayın Müsürü Tarık Toros’un kanalın kontrol merkezine geçip kayyumun taleplerine boyun eğmediği hatırlatıldı.

RSF, Doğu Avrupa ve Orta Asya ofisi başkanı Johan Bihr, İpek-Koza grubuna yapılan baskının iktidarın medya gruplarını susturmaya yönelik girişimlerin bir örneğini olduğunu söyledi ve anayasa ve uluslararası taahhütler gereğince bu durumun düzletilmesi ve medyanın tekrar işlerini yapabilir hale getirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

KAYYUM AK PARTİ YANDAŞLARI

Polisin, bir hakimlik tarafından alınan tartışmalı kararıla, "terör finansmanı ve propagandası" gerekçesi ile baskın yaptığı ve kanalın yönetiminin hükümetin kontrolüne geçtiğini belirten RSF; yönetime atanan kayyumun AK Parti taraftarlarından oluştuğuna dikkat çekti. Koza Holding’in aylardır baskı altında olduğunu Ağustos ve Eylül aylarında yine baskınlar yapıldığı da hatırlatıldı.

Açıklamada, Koza Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek’in "Eğer havuzun bir parçası olmayı kabul etseydik bunlar olmazdı." ifadesi de RSF tarafından aktarıldı.

Açıklamanın sonunda 2015 dünya basın özgürlüğü sırlamasında Türkiye’nin 180 ülke arasında 149. sırada yer aldığını hatırlatan RSF, durumun vahametine dikkat çekmek için 19-21 Ekim tarihleri arasında uluslararası ve yerel kuruluşlarla birlikte Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdiklerini de hatırlattı.