Romanya, sınıra tel örgü çeken Macaristan’ı Avrupa’yı bölmekle suçladı. Macaristan, ‘Başbakan'ı yargılanan’ diye bahsettiği Romanya’nın Budapeşte büyükelçisini dışişlerine çağırdı. Romanya tarafı ise, ‘provakatif’ bulduğu açıklamalara cevap vermeyeceğini duyurdu.

Macaristan’ın Romanya sınırına tel örgü çekeceğini açıklaması, iki ülke arasında diplomatik atışmalara neden oluyor. Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Cumartesi günü Macaristan’ı kınayarak 'Tel örgüyle Avrupa'yı bölmek oldukça otistik ve kabul edilemez bir davranış.' ifadelerini kullandı. Macaristan, bu açıklamaları karşılıksız bırakmadı. Romanya Başbakanı Viktor Ponta’nın yolsuzluktan yargılandığına atıf yapan Macar Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ‘Yolsuzluk davasıyla yüzyüze bir başbakanın kabine üyesinden daha fazla tevazu beklerdik.’ sözleriyle Romen meslektaşını iğneledi. Szijjarto açıklamasında, Macaristan’ın bin yıllık tarihinin, sadece kendisini değil Avrupa’yı da savunmak zorunda kaldığı olaylarla dolu olduğuna vurgu yaparak "Romen mevkidaşımın hoşuna gitse de gitmese de bundan sonra da misyon devam edecek." dedi. Macar Dışişleri ayrıca, Romanya’nın Budapeşte büyükelçisini bugün makamına çağırdı.

Bu gelişme üzerine Romen Dışişleri yazılı açıklamayla yetindi. Açıklamada "Macar bakanın yeni provakatif açıklamalarını yorumlamak istemiyoruz." denildi.

Geçen hafta Romanya Başbakan Ponta’nın Macaristan’ın tel örgü uygulamasına yönelik sert eleştirilerine Macar makamları, Budapeşte’deki Romen elçiliğinden bir katibi çağırarak karşılık vermişlerdi.