İtalya'da bir Türk doktora öğrencisinin makul terör suçu sebebiyle sınırdışı edilmesi bugünkü birçok gazete ve diğer basın organlarında yer aldı. Özellikle sosyal paylaşım sitelerinden bulunup yayınlanan fotoğrafları aracılığıyla dış görünüşü ve aynı evde kaldığı öğrenci arkadaşlarının ifadeleri doğrultusunda Türk öğrencinin terörist profilinden uzak bir görüntüsü olduğu yönündeki yorumlar dikkat çekti.

İtalya'nın Pisa şehrinde fizik üzerine doktora eğitimine devam ederken girdiği bazı radikal sitelerde yazdığı terör yanlısı yorumların yanında Amerika ve İtalya başta olmak üzere bazı Batılı ülkelerin hükümetlerine gönderdiği iddia edilen tehdit mailleri dolayısıyla sınırdışı edilen Türk öğrencinin kimliği açıklandı. Furkan Semih Dündar isimli 25 yaşındaki öğrencinin Bilkent Üniversitesi'nden mezun olduğu ve yüksek lisansını ODTÜ'de tamamladıktan sonra İtalya'nın Pisa şehrindeki Normale Üniversitesi'nden doktora kabulü aldığı kaydedildi.

Pisa şehrindeki Normale Üniversitesi Fizik bölümü dekanı Fabio Beltram ise yaptığı açıklamada bölümde açılan doktora programının 7 kişilik kontenjanına 3.sıradan giren Dündar'ın doktora için gerekli şartları taşıyan başarılı bir öğrenci olduğunu ve kendilerinin öğrencinin kişisel yönlerine bakarak değil başarısına göre seçim yaptıklarını ifade etti.

La Repubblica Gazetesi'nin ulaştığı Dündar ise yaşananların tamamen tercüme hatasından kaynaklandığına dikkat çekti. Dündar, İtalya'ya geldiği ilk günlerden itibaren takip edildiğini ve buna bir son verilmesi için Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) yardım isteyen bir mail gönderdiğini belirtti. Mailde “ABD Büyükelçiliği'nin önünde kendimi havaya uçurmak istediğimi mi sanıyorsunuz? Bütün gün sizi düşünmekten başka yapacak işim olmadığını mı sanıyorsunuz?” dediğini kaydeden Dündar, Google tercüme hizmeti ile mesajının tercüme edilmesi sonucu kendisini havaya uçuracağını sandıklarını söyleyerek yanlış anlaşıldığını savundu.

Dündar, olayın sınırdışı edilmesine sebep olmasına ise kendisine yardım edilmemesi ve takibin devam etmesi sonucu birçok kuruma provakatif mesajlar göndererek kendisini tutuklatıp bu duruma son vermek istemesinin yol açtığını kaydetti. Şu anda ülkesine dönmekten mutlu olduğunu belirten Dündar, güzel şarapları ve likörleri için de İtalya'ya teşekkür mesajı iletti.