Ukrayna krizi nedeni ile ABD’nin vize sınırlaması getirdiği Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, 31 Ağustos- 2 Eylül tarihlerinde New York’ta yapılacak IV. Uluslar arası Parlamentolar arası Birliğin toplantısına katılmaktan vazgeçti.

ABD’nin bu kararının kabul edilemez olduğunu söyleyen Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, “Sınırlı vize uygulamasından dolayı Rusya heyetinin New York ziyaretine katılması mümkün görünmüyor.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uzun gecikme sonrası Matviyeko’ya verilen vizenin bazı diğer etkinliklerin yapılmasına izin verilmemesinin kabul edilemez olduğu ve bu koşullar altında Matviyenko başkanlığındaki heyetin New York ziyaretinin imkansız hale geldiği belirtildi.

ABD’nin kararını öfkeyle karşıladıklarını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, kısıtlamaları uluslar arası hukukun genel kabul görmüş normların kaba bir şekilde ihlali anlamına geldiği vurgulandı.

KERRY’YE YAPTIRIM TALEBİ

ABD’nin adımlarına sert tepki verilmesini isteyen Federasyon Konseyi Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Üyesi İgor Morozov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve yardımcıları dahil olmak üzere karşı yaptırım uygulanmasını istedi. Morozov’a göre, ABD ev sahipliğini kötüye kullandı ve Birliğin diğer üyeleri de bu eylemi kınaması gerekiyor.