Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Soçi’de bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler, Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel ve uluslar arası sorunlar ele alındı.

Görüşmede kısa değerlendirmede bulunan Sinirlioğlu, “Bölgesel ve uluslar arası problemler ve Suriye’de yaşanan gelişmeler gündemimizde. Düşüncelerimizde farklılık olsa da hedefimiz aynı. Türkiye, Ortadoğu’da istikrarın garantörü…” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, Türkiye ve Rusya’nın farklı yaklaşımları olsa da istikrarlı ve demokratik bir Ortadoğu talep ettiklerini söyledi.

Türkiye ve Rusya’nın Ortadoğu’da terörle mücadele ve istikrar gibi konularda ortak çabaları hayata geçirmek için potansiyele sahip olduğuna değinen Lavrov, “Türkiye uluslar arası arenada önemli bir partnerimiz. Bölgesel ve küresel sorunların yanı sıra Karadeniz’de ekonomik işbirliğini geliştirmek için çalışıyoruz. Suriye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika dahil uluslar arası sorunlarda müzakerelerde bulunuyoruz. Pozisyonlarımızda farklılık olsa da Ortadoğu’da ortak hedeflere sahibiz. Biz bölgenin istikrarlı ve demokratik olmasını istiyoruz. Bölgede yaşayan her etnik ve dini grup kendini güvende hissetmeli.” ifadelerini kullandı.

ÜDİK TOPLANTISI İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR

En yüksek seviyede diyalog için hazırlık yaptıklarını belirten Lavrov, “Cumhurbaşkanlarımız düzenli olarak telefonda görüşüyor. Şimdi biz Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin 6. toplantısı için hazırlıklar yapıyoruz. Bu yıl toplantı ikili diplomatik ilişkilerimizin 95’inci kuruluş yılı çerçevesinde gerçekleşecek.” dedi.

G20 zirvesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gitmesi, Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) zirvesi için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıl sonunda Rusya’ya gelmesi planlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşme ile ilgili yapılan açıklamada Rusya ve Türkiye’nin birçok bölgesel olayda benzer bakış açılarına sahip olduğunu, ancak pozisyonlarında bir kısım farklılıklar olduğu vurgulandı. Açıklamada iki ülke arasında ticaret hacminde yüzde 22 civarında düşüş olduğu, negatif trendin durdurulamadığına dikkat çekildi.