Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, savaş suçu iddiasıyla İsviçre'den iadesini istedikleri Komutan Naser Oriç'in Bosna-Hersek'e teslim edilmesi kararına tepki gösterdi.

Belgrad'da basın toplantısı düzenleyen Vuçiç, 'mide bulandırıcı' diye nitelendirdiği kararın ardından 'savaş suçluları ile ilgili süreç siyasi' dersini çıkardıklarını dile getirdi. Komutan Oriç'le ilgili 2009'dan bu yana Bosna-Hersek'te devam eden davanın ise sürüncemede bırakıldığını söyledi.

Aleksandar Vuçiç, 11 Temmuz'da Srebrenitsa'da düzenlenecek anma törenine katılımıyla ilgili kararı ise daha sonra vereceğini kaydetti.

Bosna-Hersek bünyesinde bulunan Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik de Bosna mahkemelerinin Sırplara karşı işlenen suçları kovuşturmadığını öne sürdü.

Bosna Savaşı döneminde Srebrenitsa bölgesini savunan Bosnalı komutanı Oriç, bazı Sırp köylerinde sivilleri öldürmekle suçlanıyordu.

SIRP LİDERLERİN BOSNA ZİYARETİNE ONAY ÇIKTI

Sırbistan'ın Bosnalı komutanı İsviçre'den istemesi ile gerginleşen ilişkiler sebebiyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in Bosna-Hersek ziyareti iptal edilmişti. İsviçre'nin kararı üzerine açıklama yapan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç, Nikoliç'i sonbahara kadar Saraybosna'ya beklediklerini söyledi. Srebrenitsa'yı ziyaret etmek isteyen Sırbistan Başbakanı Vuçiç'in güvenliğini de sağlayacaklarını ifade etti.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç de "Artık Vuçiç'in Srebrenitsa'ya gelmesi ve şehitlere saygı sunmasına karşı çıkmıyorum." dedi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç de, "Buyursun gelsin. Gücü yetiyorsa şehit ailelerinin gözlerine baksın." şeklinde konuştu.