Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in geçen hafta duyurulan ve yarın gerçekleşmesi gereken Bosna-Hersek ziyareti Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Müslüman üyesi Bakir İzzetbegoviç'in itirazı sebebiyle son anda iptal edildi.

Bosna Savaşı döneminde Srebrenitsa'yı savunan komutan Naser Oriç'ın Sırbistan'ın talebi üzerine geçtiğimiz hafta İsviçre'de gözaltına alınması Bosna-Hersek'te büyük tepkiye sebep olmuştu. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkan Nikoliç'e Bosna'ya bu dönemde gelmemesi gerektiğini belirtti. Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki protokole göre savaş suçu sanıklarının kendi ülkelerinde yargılanması gerektiğini belirten Bakir İzzetbegoviç, gönderdiği mektupta "Komutan Oriç'in ikamet adresi Bosna-Hersek'tir. Bosna makamları kendisine ulaşabiliyorken Sırbistan iyi komşuluk ilişkileri adına onun tutuklanmasını talep etmemeliydi. Bu sebeple Sırbistan cumhurbaşkanının Bosna ziyaretini pek uygun görmüyorum." ifadelerine yer verdi.

Konuyla ilgili Sırbistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sırbistan'ın bölgenin lideri olduğu ve barış ve istikrar için oynadığı rolü de bu ziyaretle göstermek istediği öne sürüldü. Açıklamada, "İzzetbegoviç'in ziyareti erteleme talebi iyi ilişkileri bozmayacak. Maalesef, bölgedeki sorunların müzakere ile halledilmesi yerine, ziyareti erteleme talebi geldi. Bazıları bu şekilde aşırı milliyetçilerin siyasi desteğini kazanmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Nikoliç, Bosna'daki Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin tüm üyeleri hazır olduklarını gösterdiklerinde Bosna'ya resmi ziyaret yapacaktır." ifadelerine yer verildi.