Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in geçen hafta duyurulan ve yarın gerçekleşmesi gereken Bosna-Hersek ziyareti son anda iptal edildi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, geçen hafta Sırbistan'ın talebi üzerine Srebrenitsa'yı savunan komutan Naser Oriç'in gözaltına alınmasından dolayı Cumhurbaşkan Nikoliç'in Bosna'ya şu anda gelmemesi gerektiğini söyledi.

İzzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mektupta, “Bosna-Hersek ile Sırbistan Savcılıkları arasında savaş suçlularının tutuklanma protokolü imzalandı. Bu anlaşma suçlu ve sanık olan insanların kendi devleti tarafından gözaltına alınacağını garanti ediyor. Komutan Oriç Bey'in ikamet adresi Bosna-Hersek ve kendisi Bosna'lı otoriteleri ulaşabilir halinde, iyi komşuluk ilişkileri adına Sırbistan Cumhuriyeri onun tutuklanması talep etmeyecekti ve İsviçreli otoritelerinden onun iade edilmesi istemeyecekti. Buna rağmen, İsviçre'li otoritelerinden aldığımız bilgilere göre Sırbistan Cumhuriyeti, Komutan Oriç'in gözaltına alınması için emir verdi. Sırbistan'ın böyle bir hareketi iyi komşuluk ilkesine aykırıdır. O nedenle Sırbistan Cumhuriyeti'nin Bosna ziyaretini çok uygun görmüyorum.” diye yazdı.

Sırbistan Cumhurbaşkanlık Kabinesi mektuba cevaben şu açıklamayı yaptı:

“Sırbistan çevresinde bulunan devletleri ile iyi ilişkileri inşa etmeye çalışıyor. Aynı zamanda Dayton Barış Antlaşması bünyesinde Bosna-Hersek ile kaliteli ilişkilerin devam ettirilmesinde büyük çabalar harcandı. Bölgenin lideri olarak, Sırbistan barış ve istikrarın büyük bir etken röl oynuyor. Yarinki Saraybosna ziyareti ve Bosnalı cumhurbaşkanlık üyeleri ile buluşma bunun kanıtı olacaktı. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in Cumhurbaşkan Nikoliç'in 'ziyaretini erteleme talebi' de Sırbistan'la iyi ilişkileri bozmayacak.

Sırbistan her zaman her iki tarafa iyiliği getirecek olan anlaşma ve müzakereleri için hazırdır. Ziyareti erteleme talebi, Bakir İzzetbegoviç'in 2012 yılında yaptığı Belgrat ziyaret iptaline benziyor. O zaman da bugüne benzeyen nedenler vardı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, iktidar'da olduğu üç yıl içerisinde bütün Bosna'lı vatandaşlara samimi niyetini gösterdi. Hatta, geçen yıl sel bağış konferansına Sırbistan, Bosna-Hersek'i de davet etti. Bazı insanları Sırbistan ile Bosna-Hersek'in arasındaki iyi ilişkileri beğenmiyorsa, bu yine Sırbistan'ın iyi niyeti bozmayacak ve barış, istikrar ve işbirlik politikasından vazgeçmeyecek. Cumhurbaşkan Nikoliç, Bosna'nın bütün Cumhurbaşkanlık üyeleri ortaklık, birlik ve hazırlığı gösterdikleri zaman, her zaman Bosna'ya resmi ziyareti yapar."