Sırbistan ve Arnavutluk, ilişkileri normalleştirme yolunda önemli bir adım daha attı. Birkaç ay önce 68 yıl sonra ilk kez bir Arnavut başbakanın Belgrad'ı ziyaret etmesi ardından tarihte ilk kez bir Sırp başbakan Arnavutluk'a geldi.

İki günlük resmi ziyaret için başkent Tiran'a gelen Sırbistan Başbakan Aleksander Vuçiç, mevkidaşı Edi Rama tarafından törenle karşılandı. Milli marşların okunmasının ardından iki 40 dakikalık görüşme yaptı. Ardından basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Edi Rama, son dönemde Sırbistan'la aralarındaki üst düzey karşılıklı ziyaretleri, iki ülkeyi yakınlaştırma iradesinin tezahürü olarak gördüklerini belirtti. Rama, buna rağmen birçok konuda fikir birliği içinde olmadıklarını da ekledi.

Makedonya'nın Kumanova şehrinde bir trajedi yaşandığını da belirten Edi Rama, "Balkanlar'da uzun yıllardır barış isteniyor. Ancak bu olay, barışın ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi." dedi. Rama, Makedonya'nın sınırlarının ihlal edilmesi gibi bu ülkede demokratik hakların kullandırılmamasını da kabul edemeyeceklerini belirtti; Arnavutlar ve Makedonların haklarına vurgu yapan Ohri Barış Anlaşması'nın harfi harfine uygulanmasını istedi.

Belgrad'da geçtiğimiz yıl Sırbistan-Arnavutluk milli maçında insansız hava aracı ile 'Büyük Arnavutluk' bayrağı açılmasının ardından çıkan olayları artık geride bıraktıklarını ifade eden Edi Rama, "Bizim için 'Büyük Arnavutluk' bir proje ya da vizyon değildir. Bizde Büyük Sırbistan'la ilgili bir bayrak açılırsa pek ciddi alınmıyor. Bizim için bir anlamı yok." dedi.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç ise Arnavutluk ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini vurguladı. Sırbistan'ın Niş şehrinden Kosova'nın başkenti Priştine üzerinden Arnavutluk'ın Dıraç limanına ulaşacak otoyol projesini desteklediklerini ifade eden Vuçiç, bu proje için AB'den yardım alabileceklerini dile getirdi. "Kosova'yı bir parçamız olarak görüyoruz." diyen Sırp başbakan, "Arnavutluk ise Kosova'yı bağımsız bir ülke olarak görüyor. Ancak iyi ilişkiler için Arnavutluk'a el uzatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Vuçiç ziyaret kapsamında Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nişani tarafından kabul edilecek ve Tiran Belediye Başkanı ile de görüşecek. Vuçiç yarın Tiran'da düzenlenecek Viyana Ekonomi Forumu toplantısına katılacak.