Sırbistan Başsavcı Yardımcısı Bruno Vekariç, Srebrenitsa katliamı sanıkların gözaltına alma operasyonun, Bosna-Hersek Savcılığı ile koordinasyon içinde yaptıklarını söyledi.

Soruşturmayı yürüyen Vekariç, "Bu kadar karmaşık bir dava süreci Sırbistan savcılığında ilk kez yapılıyor. Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitse'de binden fazla öldürüldü. Bu olay daha önce Lahey'de ve Bosna'daki mahkemelerde ele alındı ama konuyla ilgili bizde ilk kez bir dava görülecek. Bu da Srebrenitsa mağdurları unutmadığımızın ispatıdır." dedi.

Savcı Vekariç, 7 kişiyi gözaltına aldıklarını ve 5 kişiyi de aradıklarını belirterek, "Sürecin devamında da Bosnalı ortaklarımızın yardıma ihtiyacımız olacak. Operasyonun başarılı olacağını umut ediyoruz." dedi.

Sırbistan'ın Helsinki İnsan Hakları Komitesi Başkanı Sonya Biserko ise Sırbistan'da 20. yılında Srebrenitsa soykırımını hâlâ reddedenlerin olduğunu belirterek, "Sırbistan'ın da devlet olarak bu konuda tavrını ortaya koyması gerekiyordu. Bu bakımdan gözaltı operasyonun sembolik bir anlamı da var. Sırbistan'ın da Srebrenitsa ve Doğu Bosna'da işlenen savaş suçları ile ilgili davaları başlatması gerekiyor." dedi.