Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'e önceki gün Srebrenitsa'da yapılan saldırıyla ilgili haberler Sırp basını tarafından bugün manşetten duyuruldu. Sırp gazeteleri, saldırıyı organize eden kişinin Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in adamı olduğunu iddia etti. Gazeteler, saldırı ile Sırplar ve Boşnaklar arasında yeni bir savaş çıkarılmasının hedeflendiğini de öne sürdü.

Tabloid 'Blic' gazetesi, 'İzzetbegoviç'n adamı' olarak nitelendirdiği Asim S.'nin, Srebrenitsa'yı savaş döneminde savunan komutan Naser Oriç'in 'terör' grubunu bir araya getirdiğini iddia etti. Gazete, törene askeri üniformayla katılan Asim S.'nin Vuçiç'e doğru taş attığını gösteren kayıtların olduğunu yazdı.

Yüksek tirajlı 'Kurir' gazetesi de saldırının arkasında "Savaş döneminde de Sırplara karşı cinayetler işleyen Siyah Kuğular var." ifadelerini kullandı. Gazeteye göre 20-30 kişilik bu grup, Vuçiç'in ziyareti sırasında stratejik yerlerde konumlandı ve saldırıyı planlayarak gerçekleştirdi. Gazete, Sırp başbakana bıçaklı saldırı girişiminin ise korumalar tarafından engellendiğini iddia etti.

'Alo!' gazetesi ise Vuçiç'in 'yabanarası kovanına' girdiğini ve güvenlik açısından birçok ihmalin bulunduğunu kaydetti.

BOSNA CUMHURBAŞKANLIĞI ÖZÜR MEKTUBU GÖNDERDİ

Bu arada saldırının ardından Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Aleksandar Vuçiç'e Srebrenitsa ziyareti dolayısıyla teşekkür etti ve saldırı sebebiyle özür diledi. Vuçiç'e gönderilen mektupta, saldırının sorumlularının yakalanarak adalete teslim edileceği vurgulandı. Konsey, Sırbistan ile uzlaşma sürecinin hızlanması ve ilişkilerin gelişmesi için çalışacaklarını vurguladı.

Bosna-Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı da, Vuçiç'e yapılan sözlü ve fiziksel saldırıyı şiddetle kınadı. Bu saldırıların, Bosna-Hersek mağdur ve şehitlerini de rahatsız ettiğini vurguladı. Açıklamada, bu davranışların, soykırımı işleyenler ve soykırım suçunu inkar edenlerin eline koz verdiği vurgulanarak, "Srebrenitsa Bosna şehitlerin yeridir, oraya gelen herkes insan onuruna uygun şekilde davranmalı. Buraya gelen herkese de saygı göstermek gerekiyor." denildi.

Bosna-Hersek Diyaneti, soykırımda tüm ailesini kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmetoviç'in, savaş ve sonrasındaki tüm söylemlerine rağmen Vuçiç'in yakasına 'Srebrenitsa Çiçeği' taktığını hatırlattı. Srebrenitsa'ya gelen herkese aynı alicenaplığın gösterilmesini isteyen Diyanet, Vuçiç'in ise bir dahaki sefere soykırımı tanımış bir şekilde anma törenine katılmasını diledi.