Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Nazi Almanya'sına karşı kazanılan zaferin 70'inci yılı kutlamalarına onur konuğu olarak davet ettiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, başkent Moskova'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüştü.

Rusya, son dönemde 13 milyar dolar değerinde nükleer enerji yapımı ile askeri mühimmat satışı hususunda anlaştığı Mısır'ı zafer kutlamalarına onur konuğu olarak çağırmıştı. Kutlamaların ardından Mısır devlet başkanı Sisi, Çin, Vietnam ve Ermenistan devlet başkanlarıyla Moskova'da ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Sisi'nin en dikkat çeken görüşmesi ise Ermenistan ile görüşmesi oldu. 2015'teki olaylara 'Soykırım' demeyen ve Erivan'daki 100'üncü yıl kutlamalarına sadece elçi düzeyinde katılan Kahire Yönetimi, bu ülkeyle ilişkilerini geliştirmek arzusunda olduğunu açıkladı.

Rusya'da bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri, Sisi'nin Ermenistanlı mevkidaşı Serj Sarkisyan ile görüştüğünü doğruladı. Bu görüşmelerde, yüz yıl önce Osmanlı topraklarından gelen Ermeni ailelerin torunlarıyla ilgili Mısır'da karşılaştıkları zorluklara değinildiğini açıklandı. Yaklaşık 5 bin Ermeni vatandaşının Kahire ve İskenderiye kentlerinde yaşadığını belirten Bakan Şükri, sıkıntıların ele alınacağını ve Erivan ile ilişkilerin siyasi ve ticari anlamda geliştirileceğini belirtti.

Öte yandan, Erivan'da gerçekleştirilen 100. yıl kutlamalarında, programda hazır bulunan Mısır'ın Ermenistan elçisine canlı yayında gazetecilerin 'Mısır soykırım diyecek mi?' sorusuna elçi, "Onu bana değil Kahire'ye sorun" cevabı dikkat çekmişti.

Kahire ve Erivan ilişkileri, 2007 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'nın Mısır'ı ziyaretiyle ivme kazanmıştı. Ermenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk Arap ülkelerinden biri olmasına rağmen Mısır'dan henüz bu ülkeye devlet başkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirilmedi.