Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi, El-Cezire muhabiri olarak görev yaparken "Müslüman Kardeşler lehine haber yaptığı" gerekçesiyle hapse mahkum edilen Avustralyalı gazeteci Peter Greste'yi tam 400 gün sonra affetti. Avustralya'ya hareket eden ve Çarşamba günü gece yarısı Birsbane Havaalanı'na inen Greste, başta ailesi olmak üzere çok sayıda Avustralyalı tarafından coşkuyla karşılandı.

Greste basına yaptığı açıklamada, "13 ay sonra evimde ailemle beraber olabildiğim için çok ama çok mutluyum. Şu anda burada olmaktan dolayı hissettiğim sevinç ve mutluluğu açıklamam mümkün değil. Bu anı, hapiste bulunduğum 400 gün içinde en az 400 defa hayalen yaşadım. Evde olmak müthiş bir duygu.” dedi. "Bu süreçte ailem çok büyük sıkıntılar yaşadı. Ailemdekilerin hepsi de müthiş insanlar. Onların desteği olmasa bu sıkıntıları atlatamazdım." şeklinde konuşmasına devam eden Greste, "Hücredeyken bütün yapabildiğim oturmak ve birkaç tane mektup yazabilmekti. Şimdi onlarla beraber olabilmek dünyalara değer.” ifadeleri ile duygularını dile getirdi.

Özgür olmaktan duyduğu büyük mutluluğu basın mensuplarıyla paylaşan Greste, kendisi ile beraber hapse atılan Kanada-Mısır vatandaşı Mohamed Fahmy ve Mısırlı Baher Mohamed isimli gazeteci arkadaşlarının halen içeride olmalarından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu, gönlünün hapsedilen gazeteciler ile birlikte olduğunu belirtti. Zaman zaman duygulandığı gözlenen Greste, “Onların da özgür olacağı günleri göreceğiz.” diyerek umutlu olduğunu ifade etti.

Toplumun çok farklı kesimlerinden gelen destekten dolayı büyük bir onur duyduğunu ifade eden Greste, “Hapisteyken zihinsel sağlığımı koruyabilmek için Avustralya’daki Griffith Üniversitesi'nde yazışmalı bir şekilde uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans dersleri aldım ve sık sık meditasyon yaptım.” dedi.

"HAYATIMA YİNE YURTDIŞINDA MUHABİR OLARAK DEVAM EDECEĞİM"

Greste ailesiyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, hapiste yaşadığı zor şartlara rağmen mesleğini bırakmayı düşünmediğini belirterek, “Ben bir muhabirim, benim işim bu.” dedi.

Avustralyalı gazeteci işe başlamadan önce biraz tatil yapmak istediğini ve en çok da hapisteyken göremediği yıldızları ve güneşin doğduğu anları seyredeceğini belirtti.

Güvenlik güçleri, 29 Aralık 2013'te, Greste ve gazeteci arkadaşları Mısırlı Muhammed Fehmi ile Bahir Muhammed'i, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan-ı Müslimin) lehine yanıltıcı haber yaptıkları gerekçesiyle başkent Kahire'deki Mariott Oteli'nde tutuklamıştı. Daha sonra Mısır mahkemesi, haklarında yapılan suçlamaları reddeden Greste ile diğer iki meslektaşını 7 ila 10 yıl arasında hapse mahkum etmişti.