ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’in adil yargılanmayacağı endişesi ile ABD’ye gitmeyi düşünmediği ve yakın gelecekte Rusya’da kalmaya devam edeceği belirtildi.

Rusya’da bir radyo programına katılan Snowden’in avukatı Anatoli Kuçerena, “Snowden şu an Rusya’da. Onun için her şey yolunda. Yakın gelecekte Rusya’dan ayrılmayı düşünmüyor…” dedi.

Kuçerena daha önce Sputnik’e yaptığı açıklamada, Snowden’in ABD’ye dönmek istediğini, ancak adil yargılanma konusunda endişeleri olduğunu söylemişti.

2013'te ABD'yi terk etmeden önce 1,7 milyon gizli belgeyi kopyalayan Snowden, Amerikan istihbaratının tüm dünyada milyonlarca kişinin telefonunu ve e-mail yazışmalarını izlediğini ortaya çıkarmıştı.

Rusya’da havalimanında bir süre kaldıktan sonra Temmuz 2013’de 1 yıllık geçici siyasi sığınma hakkı alan Snowden, 1 Ağustos 2014’de de 3 yıllık geçici oturum hakkı elde etti.

ABD yönetimi Snowden’in ülkesine dönmesini, casusluk ve devlet mülkünü ele geçirme suçlarından yargılanmasını istiyor. Snowden’in suçlu bulunması durumunda 30 yıl hapis cezası alması bekleniyor.