Beş Türk’ün feci şekilde yanarak can verdiği Solingen Faciası’nın 22. yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yapan ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, “Yeni Solingenler yaşanmasın” uyarı ve temennisinde bulundu.

29 Mayıs 1993 tarihinde Genç Ailesi’ne mensup beş Türk' ün, evlerinin kundaklanması sonucu yakılarak öldürülmelerini Almanya Göçmen Türkleri açısından bir kırılma noktası olarak nitelendiren Öner, “Bu tarih, aynı zamanda acının, kendinden olmayanlara tahammülsüzlüğün, yeniden hortlayan ırkçılığın da hafızalarda yer ettiği bir gündür. İşte böylesi bir facianın bugün itibariyle 22. yılını, bir daha tekerrür etmemesi ümidiyle anmak isterdiki” dedi.

Solingen’den gereken dersin çıkarılmadığına vurgu yapan ATİB Genel Başkanı, “Fakat ‘Solingen Faciası’ üzerine, bütün uyarılara rağmen, yenileri eklenerek bugünlere gelindi. Yine ‘Döner Cinayetleri’ olarak kamuoyuna lanse edilen, bilahare bir tesadüf eseri ortaya çıkan ‘Neonazi Seri Cinayetleri’ ise, özellikle biz Türk Göçmenlere karşı planlı bir şekilde gerçekleştirilmiş katliamlar olması, Almanya’daki Türk düşmanlığının korkunçluğunu gözler önüne serdi.” ifadelerini kullandı.

“Almanya’da ki Irkçı saldırılarda Solingen ne ilk ne de son olmuştur.” diyen Öner, “Dün, Solingenli Türkleri yakanlar için, 'onlar daha çocuktular' diyenler, sekiz Türk, bir Yunan’ı ve bir de polisi öldürenler için ne diyebilirler? Almanya’nın yaşanılan bu tür olumsuz olayları ve derin yapıları en ince detayına kadar açıklığa kavuşturması gerekmektedir.” çağrısında bulundu.

Öner sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, Türkleri veya Müslümanları yıllardan beri hedef alan toptan karalama ve hedef gösterme kampanyalarına karşı, bu zihniyette olanların marjinal bir grup olduklarına inanıyor ve temenni ediyoruz. Almanya’daki sosyal barışa hizmet etmeyi kendine gaye edinen ATİB, Solingen Faciası’nın 22. yılını anarken, her yıl olduğu gibi; Solingen ve diğer ırkçı saldırılarda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Bir daha Solingenlerin yaşanmamasını temenni ediyoruz.”