Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft Solingen’de yaşayan Mevlüde Genç’e devlet liyakat nişanı verdi. 1993 yılında yabancı düşmanları tarafından evi yakılan Mevlüde Genç, iki kızı, iki torunu ve bir de yeğeninin kaybetmişti.

Başbakan Kraft Mevlüde annenin o zamandan bugüne kadarki tavrını toplumun birliği ve beraberliği için örnek göstererek ödül töreninde şöyle konuştu: "Mevlüde Genç o elim olaydan iki yıl sonra Alman vatandaşlığını da alarak Almanya’da ihtiyacımız olan birlikte yaşam için güçlü bir sinyal vermiştir. O hiçbir zaman intikamdan bahsetmedi, nefreti dillendirmedi ama buna mukabil sürekli birbirimizi anlamaktan ve birbirimize yardımcı olmaktan söz etti. Mevlüde Genç bizim için yabancı düşmanlarına, sadece hoşgörüsüzlük ve nefret düşünenlere karşı güçlü bir ses oldu."

Mevlüde Genç ise "Birlik beraberlik içinde yaşamamız lazım. Ben hiç kin, nefret düşünmedim. Birbirimize yardım ederek hoşgörü içinde yaşamamız lazım." dedi.

Başbakan Kraft, Mevlüde Genç ile birlikte insan onuru, hakkaniyet, dayanışma, hoşgörü ve sivil inisiyatif konularında olağanüstü başarılı gayretleri olan farklı alanlardan 10 kişiye daha devlet liyakat nişanı verdi. Bu gibi çalışmaların toplumsal başları kuvvetlendirdiğine atıfta bulunarak eyalet hükumeti adına, nişana layık görülenlere teşekkür etti.