Hollandalı parlamenter Kati Piri’nin hazırladığı 2014 AB ilerleme raporu bugün yapılacak görüşmeler sonucunda yarın oylamaya sunulacak. Taslak raporda, Türkiye’de basına yönelik baskılar diplomatik dilde en ağır ifade olarak kullanılan “kınama” olarak nitelendirildi. 47 madde ile birçok eleştirinin yer aldığı Türkiye 2014 raporunda Soma ve Ermenek’teki facialar da yer alıyor

AB’nin 2014 Türkiye raporunda basına baskı, polis tutuklamaları ve kurumlara baskınlar yer alırken, iş güvenliği ve çalışma şartları Türkiye’ye 2014 Mayıs ayında yaşanan Soma ve Ermenek faciaları eleştiriler arasında yer alıyor. Madenlerdeki çalışma şartlarını, sağlık düzenlemelerinin, iş ve işçi güvenliğinin sağlanmasının gerektiği ve aynı zamanda sendikal özgürlüklerin ve çalışma kanunlarının işçi ücretlerinin, grev haklarının Avrupa Birliği ve uluslararası standartlara getirilmesi konusunda tavsiyelerde bulunuyor. 19. fasıl olan (sosyal politikalar ve istihdam) maddesi için teknik yeterlilik ve desteğin Avrupa Birliği tarafından verileceği belirtiyor.

MADENLERDEKİ ÖLÜMLER ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE SORUŞTURULMALI

Yürürlükte olan çalışma koşullarını düzenlemeye davet eden AB, özellikle geçici işçilerin yetersiz çalışma ortamlarını güçlendirmek ve iş güvenliklerini ve sendikal üyeliklerini kolaylaştırması için telkinde bulunuyor. Maden endüstrisi inşaat gibi zor alanlarda çalışanların iş yüzünden kaynaklanan ölümlerinin şeffaf bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirtiyor.

"AKKUYU NÜKLEER SANTRAL DEPREM ALANINDA OLDUĞU İÇİN DURDURULMALI"

Mersin’in Akkuyu beldesinde yapılması planlanan nükleer santral için çekincelerini dile getiren AB, bölgenin aktif olan bir fay hattı üzerinde olduğu için herhangi bir problemde ortaya çıkacak zararın sadece Türkiye’ye değil komşu ülkelere de dokunacağı üzerinde duruldu. ESPOO enerji sözleşmesi gereği çevre ülkelerin de bilgilendirilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

"ERMENİSTAN’LA İLİŞKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ İKİ ÜLKE İÇİNDE FAYDALI"

Raporda Ermenistan-Türkiye ilişkilerine de değinen Hollandalı Parlamenter Piri, ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini; sınırların açılmasının özellikle ekonomik olarak her iki ülkeye de faydası olacağını ifade ediyor.

YUNAN HAVA VE DENİZ HAVASI İHLALLERİ

Türk hükümetinden Yunan hava ve deniz sahasına yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen ihlallerin durdurulmasını isteyen rapor, aynı zamanda Türk savaş uçaklarının Yunan adaları üzerinde uçuşlarının da durdurulması gerektiğini öne sürdü.