DİTİB Genel Başkanı Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, açılış öncesi basına yaptığı açıklamada, heyecanlı günler yaşadıklarını ve son hazırlıkları yaptıklarını belirtti.

Aşıkoğlu, "Bu Avrupa'nın ve Almanya'nın en önemli, en büyük  camilerinden birisi ve bütün burada yaşayan Müslüman kardeşlerimiz için sembolik bir anlam ifade ediyor. Camimiz aynı zamanda barış, kardeşlik ve birlikte yaşama  kültürünü de sembolize ediyor." dedi.

"Bin 250 kişi aynı anda ibadet edebiliyor"

26 metre kubbe yüksekliğine sahip ve bin 250 kişinin aynı anda ibadet  edebildiği cami hakkında bilgi veren Aşıkoğlu, "Camimizin 2008'li yıllardan  itibaren proje çalışmaları başlamış. 2009'dan itibaren temel atma töreni gerçekleştirilmiş ve 2017 yılının ramazanayına kadar bu yapım süreci devam etmiştir. Gayriresmi olarak ibadete başlanmıştır ama 29 Eylül 2018 tarihinde  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve buradaki Alman  ilgili ve yetkililerin, dostlarımız ile cemaatimizin katılımıyla resmi açılış  töreni gerçekleştirilecektir." ifadelerini kullandı.

Düzenlenen yarışmayı kazanan Alman mimar Paul Böhm'ün projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan Aşıkoğlu, camiyi ziyaret eden herkesin iç süslemelerin ihtişamına hayran kaldığını söyledi.

 "Kubbesinde bir hilal ve ortasında yıldız bulunuyor"

Aşıkoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Camimizde geometrik Selçuklu motifleri ağırlıklı olarak kullanıldı. Onun dışında Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. İsmail, Hz. İsa ve Hz. Musa  olmak üzere büyük peygamberlerin isimleri camimizin sağ ve sol duvarlarına  işlenmiştir. Onun dışında Ayet-el Kürsi ve Bakara suresinin son iki ayeti, yine  camimizin kubbe kısmına nakşedilmiştir. Bu yazılar hattat Hüseyin kutlu  tarafından yazılmıştır. Ayrıca camimizin iç aydınlatmasının kendine has bir özelliği vardır. Camimizin kubbe kısmında bir hilal ve ortasında yıldız bulunuyor. Bütün herkesi camimizi ziyarete ve ibadet etmeye bekliyoruz, açılışa  davet ediyoruz."

6 dönümlük arazi üstüne inşa edilen ve DİTİB Genel Merkezini de içinde  barındıran bir külliye şeklindeki caminin toplam 17 bin metrekare kullanım alanı  bulunuyor. Cami, biri büyük 8'i küçük 9 kapıya sahip. Nakkaş Semih İrteş'in iç  tasarımını yaptığı külliyede alışveriş ve ticaret merkezi, kadın ve erkeklere  mahsus lokaller, sergi ve seminer salonu, 600 kişilik konferans salonu, geniş  çaplı bir kütüphane ve çalışma ofisleri yer alıyor. Dış yüzeyi cam ve betondan  meydana gelen şeffaf ve modern bir yapıya sahip olan caminin alt katında otopark  bulunuyor.