Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD), Almanya ve Avrupa Birliği’nin iltica politikalarında değişiklik talep etti. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, mevcut uygulamalardaki sorunları dile getirerek, “Suriyeli mülteci aileler niçin feribotla Avrupa’ya gelemiyor?” sorusunu yöneltti. Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise tüm mülteciler için sağlık kartı ve uyum kursu istedi.

Almanya’da, Avrupa Birliği’nin (AB) iltica politikalarında değişiklik yapılması yönündeki talepler artıyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından düzenlenen “Sorumlu iltica politikaları” konferansında Almanya ve AB’nin iltica politikaları irdelendi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “Suriyeli mülteci aileler niçin feribotla Avrupa’ya gelemiyor?” sorusunu yönelterek, Avrupa’ya gelmenin yasal yollarının çoğaltılması gerektiğini savundu. Çatışma bölgelerdeki insanlara vize verilebilmesi gerektiğini ifade eden Gabriel, ayrıca Akdeniz’de sadece AB sınırlarında değil ihtiyaç olan yerlerde acil arama kurtarma çalışmalarına ağırlık verilmesini talep etti.

Almanya’nın mülteci alımı konusunda üstesinden gelemeyeceği sorunlarla karşı karşıya olmadığının altını çizen Gabriel, ancak federal hükümetin yerel idarelerin yükünü azaltması gerektiğini belirtti. İltica başvurularının yarısının Balkan ülkelerinden yapıldığına dikkat çeken Gabriel, bu insanların siyasi iltica hakkından yararlanmasının söz konusu olmadığını ve burada kalamayacaklarını bilmeleri gerektiğini söyledi.

Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise mültecilere sağlık kartı verilmesini ve uyum kurslarına dahil edilmelerini talep etti. İltica hakkının yeniden düzenlenmesi gerektiğini, şimdiye kadar yapılan uygulamaların yetersiz kaldığını dile getiren Bakan Özoğuz, ayrıca AB’nin iltica politikalarını eleştirerek, “Dublin sistemi tamamen iflas etmiştir.” dedi.

Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı Malu Dreyer ise mülteci sayısının artmasıyla birlikte eyalet ve belediyelerin yükünün giderek arttığını belirtti. Dreyer, 18 Haziran’da yapılacak Mülteci Zirvesi’nde net karar alınmasını, federal hükümetin de bu yüke omuz vermesini talep etti.

Konferansa katılan Malta Başbakanı Joseph Muscat da AB’nin iltica politikalarında değişiklik yapılması yönündeki talepleri olumlu karşıladığını belirtti. Akdeniz’deki mülteci dramlarını dile getiren Muscat, “Avrupa, bankaları kurtarma konusunda çok hızlı davrandı. Ama insanlar söz konusu olunca kafasını çeviriyor.” eleştirisinde bulundu.

Gabriel’in zorda olanlara ‘insani vize’ verilmesi düşüncesini olumlu karşıladığını ifade eden Pro Asyl Örgütü Başkanı Günter Bukhardt ise bunun lafta kalmamasını istedi. Bukhardt, bu konuda ilk adım olarak Almanya’ya ulaşabilen Suriyelilere vize verilmesini talep etti.