Almanya’da yaklaşık üç aydır pazartesi günleri devam eden Pegida yürüyüşlerine bilim adamları mercek tuttu. Sonuçları dün Berlin’de basına tanıtılan araştırmaya göre Pegida taraftarları halkı temsil etmiyor. Pegida taraftarlarının en fazla tercih ettikleri parti ise Almanya için Alternatif (AfD).

Berlin ve Chemnitz üniversitesinden bir grup bilim adamı, protesto uzmanı Dieter Rucht ile gerçekleştirdiği araştırmada Pegida gösterilerine katılan kişilerin normal halkı temsil etmediği sonucuna ulaşıldı. Dün başkent Berlin’deki Berlin Sosyal Araştırmalar Bilim Merkezi’nde (WZB) düzenlenen basın toplantısında araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

'HALK BİZİZ' DİYORLAR AMA DOĞRU DEĞİL

Araştırmaya göre Pegida gösterilerinde 'Halk Biziz' (Wir sind das Volk) sloganları atılıyor, ancak bu grup halkı temsil etmiyor. Dresden’deki Pegida yürüyüşlerinde erkekler ve çalışan kesim ağırlıkta. Eğitim düzeyi yüksek. Ancak bu kişilerin siyasete ve devletin kurumlarına ise güveni oldukça düşük. Almanya İçin Alternatif (AfD) sempatisi Pegida taraftarlarının çoğunda ağır basarken bir kısmında aşırı eğilimler gözleniyor. Araştırma sonuçları grubun “normal halkı temsil etmediği, ırkçılığın bir kısmında ağır bastığını“ ifade ediyor.

Pegida taraftarlarına kendilerini siyasi yelpazenin neresinde gördükleri sorulduğunda yaklaşık yarısı (yüzde 48,7) ortada, yüzde 33,3’u ise ortanın sağında diyor. Yüzde 7,7 işe solda diyor. Kendini aşırı sağda veya solda görenlerin oranı ise yüzde 1,5 civarında. Önümüzdeki pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz şeklindeki soruya ise yüzde 89’u Euro karşıtı ve aşırı kesimlere göz kırpmakla suçlanan AfD partisini gösteriyor. İkinci sırada yüzde 5 ile aşırı milliyetçi ve ırkçı NPD geliyor. Yüzde 3 ise Sol Parti’yi gösteriyor.

ARAŞTIRMA TEMSİLİ DEĞİL, AMA FİKİR VERİYOR

Bilim adamları 12 Ocak’ta Dresden’de yapılan Pegida gösterisine mercek tutmuş. Araştırma sonuçları online anket cevaplarına ve kendi gözlemlerine dayanıyor. Bilim adamları yürüyüşte göstericilerin davranışlarını incelemiş, sloganları ve bayrakları not etmiş ve kendi aralarındaki iletişime dikkat etmiş. Yürüyüşte bin 800 civarında anket kağıdı dağıtılmış, 670 kişi bunları kabul etmiş. Bizzat internete girerek soruları cevaplandıranların sayısı ise 123.

Cevap verenlerin küçük bir sayı olduğu ve araştırmanın ne kadar güvenilir olduğu yönündeki soruya Dieter Rucht şöyle cevap veriyor: "Online anketimize katılanların ılımlı kesim olma ihtimali var. Yine de aşırı eğilimler ağır basıyor. Biz bu araştırmanın tüm taraftarlar için temsili olduğu iddiasını taşımıyoruz. Ancak bu alandaki diğer araştırmalarda da durum çok farklı sayılmaz. ARD için dimap’ın 82 milyonluk Almanya halkının görüşlerini temsilen yaptığı araştırma 500 kişi ile yapılıyor."

PEGİDA DÜŞÜŞE GEÇECEK

Dieter Rucht ayrıca hareketin zirveye ulaştığını ve bundan sonra büyük ihtimalle düşüşe geçeceğini tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Almanya’da halkın büyük çoğunluğunun Pegida’yı reddettiğini, ancak Alman demokrasisinin de Pegida’ya tahammül gücünün olduğunu kaydetti.

Yeşiller Partisi'nden Federal Grup Başkanı Anton Hofreiter ise Pegida’nın görüşlerini iğrenç bulduğunu, ancak o görüşlerin de ifade edilebilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Pegida’nın sözcülerinden Kathrin Oertel, Günter Jauch isimli televizyon programında Dresden’de yaşayan Müslümanların oranı yüzde 0,4 iken neden Almanya’nın İslamlaşmasından şikayet ettikleri yönündeki soruya, "Almanya’da yağmur ormanları da yok. Ama Almanya’da yağmur ormanlarının yok olması da protesto ediliyor." şeklinde cevap verdi. Yaklaşık üç aydır devam eden Pegida yürüyüşlerinde "Batı’nın İslamlaşmasına" karşı çıkılıyor.