Avrupa Parlamentosu’nun en büyük ikinci grubu Sosyalistler, aynı gün içinde KOZA- İPEK’le ilgili ikinci açıklama yaptı. Grup’tan yapılan yazılı açıklamada Avrupa Birliği’nin Türkiye’de yaşananlara sessiz kalamayacağı vurgulandı. Grup Başkanı Yardımcısı Knut Fleckenstein ve Alman Sosyalist İsmail Ertuğ imzası ile yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin otokratik bir yönetime doğru gittiği uyarısı yapıldı.

Seçimlere sayılı günler kala muhalif ve hür medyanın hayati ehemmiyet taşıdığı vurgulanan açıklamada, Türk hükümetinin basını susturmaya yönelik teşebbüslerinin ‘kabul edilemez’ olduğu belirtildi. Erdoğan’ın tekrar tek parti iktidarına kavuşması için basına büyük baskı yapıldığı, sansürün yaygınlaştığı belirtilen açıklamada, bu tür adımların AK Parti’ye yardım etmekten ziyade seçimlere gölge düşüreceği uyarısı yapıldı. Fleckenstein ve Ertuğ, "Avrupa yaşananları sessizce seyredemez. Bu yüzden demokratik partileri desteklemek mecburiyetindeyiz." dedi.

Kardeş partileri CHP ile HDP’yi desteklediklerini vurgulayan Sosyalist Grup, Türkiye’nin otokratik bir yönetime doğru yol aldığını, bu istikametin ne AB ne de Türkiye için hayırlı olduğunu vurguladı.