Hafta başında okyanus açıklarında ortaya çıkan ve cuma günü adada etkisini artıran Soudelor Tayfunu nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti, ülke genelinde ise tüm kurumlar tatil edildi. Çok ihtiyaç duyulmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulunulmasına rağmen ülke genelinde 6 kişi öldü, 379 kişi yaralandı. Adada, 4 kişiden de haber alınamadığı belirtiliyor.

Soudelor'un son 50 yılın en etkili tayfunu olduğu belirtilirken, tayfun toprak kaymalarına, yangınlara ve sel baskınlarına neden oldu. Merkez Hava Bürosu Afet Önleme Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde 1 milyon 800 bin kullanıcının elektriği, 60 bin kullacının da suyu kesilmiş durumda. Yetkililer tayfun nedeniyle Tayvan tarihindeki en büyük elektrik ve su kesintisi yaşandığını duyurdu.

TAYFUNUN MADDİ BOYUTU ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Özellikle adanın doğu şeridindeki şehirleri Hualien ve Yilan'da rüzgarın şiddetinin zaman zaman saatte 250 kilometre hızı aştığı belirtilirken, maddi hasar tayfun ülkeyi terkettikten sonra daha da netleşti.

Ülkenin enerji dağılımından sorumlu şirketi Taipower'dan yapılan açıklamada, Soudelor'un sadece enerji alanında oluşturduğu zararın tahmini 17,67 milyon dolar olduğu belirtildi. Ayrıca arızaların hızlı bir şekilde giderilerek en geç pazar günü öğleden sonra bütün evlere elektrik verileceği ifade edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ülke genelinde 11'i çok ciddi olmak üzere toplam 812 okulun hasar gördüğü belirtildi. Okullarda oluşan hasarın yaklaşık 4 milyon dolar olduğu aktarıldı.

Öte yandan Soudelor Tayfunu, adanın tarımını da vurdu. Daha çok tropikal meyve üretimi yapan ülkede tarım sektöründeki zararın 10 milyon dolara kadar ulaşabileceği ifade ediliyor.