Sosyal Demokrat Parti (SPD), Almanya’da mülteci statüsünü almaya çalışan batı Balkan ülkeleri işçilerine vize verilmesini gündeme getirdi. Partinin hazırladığı öneride, burada asgari ücretten daha fazla maaşlı bir iş anlaşması olanlara çalışma vizesi verilmesi öngörülüyor. İktidar ortağı CSU göçe karşı çıkarken, CDU’dan bu düşünceye olumlu sinyaller geldiği belirtildi.

Mülteci ve iltica politikaları önümüzdeki ayın başında Federal Hükümet ve eyalet yöneticileri tarafından masaya yatırılması bekleniyor. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise bu hafta batı Balkan ülkelerden gelenler mültecilere yönelik bir öneri hazırladı. Rheinische Post’un aktardığı bilgilere göre SPD, Arnavutluk, Sırbistan veya Kosovalı mültecilere işçi vizesi verilmesini istiyor. Almanya’da brüt 1460 Euro olan asgari ücretten fazla bu ülke işçilerine maaş verilmesini de talep ediyor.

Sosyal Demokratlar bu adımla, Almanya’ya gelmek isteyenlere iltica yolunun dışında legal bir yol oluşturulmasını öngörüyor. SPD’ye göre söz konusu işçi vizesinin sayısında sınırlama getirilebilir. Büyük Koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partiden bu düşünceye olumlu sinyal geldi. CDU Genel Başkan Yardımcısı, Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, SPD’nin önerisini ‘kabul edilebilir’ diye değerlendirerek, “İşçi vizesinin verilmesiyle batı Balkan ülkelerini ekonomik sebeplerden dolayı terk eden ve Almanya’ya iş anlaşmasıyla gelenlere yardım edilmiş olur” dedi.

Bu adımın Alman ekonomisinin de yararına olduğunu dile getiren Bouffier, SPD’nin önerisi gelecek ayın başındaki ‘Mülteci Zirvesi’ndeki görüşmeler için iyi bir altyapı niteliği taşıdığını belirtti. SPD’nin önerisinde ayrıca ‘güvenli ülke’ kategorisine alınan Balkan ülkeleri listesinin genişletilmesi isteniyor. Parti bu adımla iltica işlemlerin hızlanmasına katkı sağlanacağına inanıyor.

Birlik (CDU/CSU) partileri ise Arnavutluk, Karadağ ve Kosova’nın ‘güvenli ülke’ listesine alınmasında ısrar ediyor. SPD ayrıca bir yıl ikamet süresinden sonra mültecilerin giderlerini federal düzeyin üstlenmesini talep ediyor.